Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 15.04.2023

«Εκ του θανάτου εις την ζωήν»(Αφιέρωμα στην βυζαντινή υμνολογία μέσα από τα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου) 

Με  την ονομασία εγκώμια επιταφίου φέρονται στη βυζαντινή υμνολογία – υμνογραφία ειδικά τροπάρια που ψάλλονται κατά τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά την τελετουργία ψάλλονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, εντός των ναών, λίγο πριν την εκφορά του επιταφίου, όπου μερικά εξ αυτών και επαναλαμβάνονται κατά την εκφορά.

Πρόκειται για 185 σύντομα τροπάρια που παρεμβάλλονται μετά τον 118ο ψαλμό, (ψαλμό του Αμώμου) ακολουθώντας σε τρεις στάσεις.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Εγνατία Οδός συμπορευόμενη με το κλίμα των ημερών και μέσα στον σταυραναστάσιμο χαρακτήρα της περιόδου επιλέγει ύμνους και τροπάρια από την πλούσια υμνολογία του Επιταφίου Θρήνου αλλά και της Αναστάσεωςτου Κυρίου. Το Σάββατο η εκπομπή είναι αφιερωμένη στα μεγαλυνάρια του Επιταφίου θρήνου ή όπως είναι πιο γνωστά τα εγκώμια, με χαρακτηριστικό συσταλτικό χρώμα.Ενώ την Κυριακή της Αναστάσεως το κλίμα αλλάζει με επινίκιους- διθυραμβικούς ύμνους. Επιλέχτηκαν ιστορικές ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της λατρευτικής πράξεις στα κέντρα του χριστιανισμού (Κωνσταντινούπολη, Άγιον όρος κ.α.), Ώστε να μεταφερθεί η ατμόσφαιρα της λατρευτικής πράξης σε όλη της την γνησιότητα και μεγαλοπρέπεια.

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος

σχετικα ondemand