Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 28.01.2023

Αφιέρωμα στον περίφημο μεταβυζαντινό μελοποιό Γερμανό Νέων Πατρών (ακμή περ. 1660-1685) – Μέρος Ά

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης η καλλιτεχνική δημιουργία στα πλαίσια της εκκλησιαστικής μουσικής συνεχίζεται σχεδόν απρόσκοπτα σε όλη την περίοδο της Οθωμανοκρατίας με επιμέρους διακυμάνσεις. Αυτή τη φορά με επίκεντρο την συνοικία του Φαναρίου της Πόλης όπου διαμένουν εύπορες οικογένειες και στην οποία περιοχή καταλήγει τελικά και η έδρα των Πατριαρχείων.

Μέσα από δύο εκπομπές Σάββατο 21& Κυριακή 22 Ιανουαρίου στις επτά το πρωϊ, ο Γιώργος Ντόβολος παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στην πλούσια καλλιτεχνική διαδρομή του Γερμανού Μητροπολίτη Νέων Πατρών, ενός μελοποιού ο οποίος με καταγωγή από τον Τύρναβο της Θεσσαλίας έφτασε στην Κωσταντινούπολη και επιδόθηκε στην σύνθεση εκκλησιαστικής μουσικής αφήνοντας το στίγμα του στην μεταβυζαντινή τέχνη. Αυτό καταμαρτυρείται τόσο μέσα στους χειρόγραφους κώδικες που διασώθηκαν όσο και στο ότι ο ίδιος αναδείχθηκε αρραγής κρίκος στη μελοποιητική συνέχεια αφού τα έργα του γνώρισαν ιδιαίτερη προβολή τόσο μέσα από τους μαθητές του όσο και από τους επερχόμενους μελουργούς οι οποίοι στηρίχθηκαν σε αυτά, τα επεξεργάστηκαν και τα έφεραν στην συγχρονία της εποχής τους.

Μικρογραφία σε «Ανθολογία της Παπαδικής». Χειρόγραφο Μεγίστης Λαύρας αρ. Θ178, έτους 1815

Το αφιέρωμά της εκπομπής προσπαθεί καταγράφοντας το έργο και την γενικώτερη προσφορά του Γερμανού Νέων Πατρών, να αναδείξει την συμβολή του στην Ψαλτική Τέχνη. Αναφέρεται, δηλαδή στη μεγάλη και πολυσχιδή αυτή προσωπικότητα, εξετάζοντας την πορεία της ζωής του, φωτίζοντας αμφιλεγόμενους σταθμούς της μουσικής και εκκλησιαστικής του σταδιοδρομίας και παρουσιάζοντας το μέγεθος και την αξία του έργου του, καθώς και την επιρροή που άσκησε στη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της ψαλτικής τέχνης.

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος

σχετικα ondemand