Εγνατία Οδός Γιώργος Ντόβολος
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Εγνατία Οδός” με τον Γεώργιο Ντόβολο | 03.12.2022

Η συνάντηση της βυζαντινής μουσικής με την πολυφωνία και η βαθμιαία αφομοίωση της τελευταίας στο σύστημα της πρώτης- Τετράπτυχο αφιέρωμα

Προσκεκλημένος: ​Ευάγγελος Κατσιναβάκης, Γλωσσολόγος PhD– Φιλόλογος – Μουσικός – Ερευνητής των συγχρόνων εξελικτικών τάσεων της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Στην πρώτη εκπομπή του αφιερώματος θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα θέματα:

​Οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας πολυφωνικής ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής στις ελληνικές παροικίες των ευρωπαϊκών πόλεων.

​Η δημιουργία πολυφωνικής ελληνορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής στα αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και το ιδεολογικό της υπόβαθρο.

​Η «Ευρωπαϊκή Σχολή» και οι κυριότεροι συνθέτες της. Προτερήματα και ελαττώματα των συνθέσεών τους. Ο απροβλημάτιστος συνδυασμός τροπικών εκκλησιαστικών μελωδιών και κλασικής αρμονίας, η εξ αιτίας του κατάργηση των ποικίλων μουσικών τρόπων της βυζαντινής μουσικής και η μεταφορά των πολυφωνικά επεξεργασμένων παραδοσιακών μελών στον μείζονα και στον ελάσσονα τρόπο. Η αναγνώριση που, παρ’ όλα αυτά,οφείλουμε στην «Ευρωπαϊκή Σχολή».

​Η αντίδραση των υπερμάχων της Παραδόσεως. Η βίαιη σύγκρουση των δύο Σχολών, το λεγόμενο «Μουσικόν ζήτημα». Η φοβική, στατική και στείρα αντιμετώπιση της Παραδόσεως εκ μέρους των υποστηρικτών της. Η φανατική και ολοκληρωτική άρνηση κάθε νέου στοιχείου, λόγω φόβου νοθεύσεώς της, και η μετατροπή μιας κατ’ εξοχήν δυναμικής έννοιας σε μουσειακό απολίθωμα.

​Η ιδιόμορφη περίπτωση του Ιωάννη Σακελλαρίδη. Χαρακτηριστικά του έργου του. Προτερήματα και ελαττώματα των συνθέσεών του. Πού έγκειται η μεγάλη προσφορά του στη βυζαντινή μουσική.

Ερευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Ντόβολος / Giorgos Dovolos

σχετικα ondemand