Carte Postale - Ένας Μεταφραστής Εξομολογείται
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

20Μαΐ2019 Carte Postale – Ένας μεταφραστής εξομολογείται “Παύλος Καλλιγάς προς Αμπού Μπακρ Ιμπν Τουφάυλ”

Δευτέρα 20 Μαΐου, 17:15-18:00
Carte Postale – Ένας μεταφραστής εξομολογείται
“Παύλος Καλλιγάς προς Αμπού Μπακρ Ιμπν Τουφάυλ”
http://webradio.ert.gr/trito/

Χάρη στον Παύλο Καλλιγά, επί χρόνια καθηγητή Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, έχουμε στα ελληνικά ένα πραγματικά σπάνιο βιβλίο μεσαιωνικής φιλοσοφικής μυθογραφίας: “Ο δρόμος του λόγου: Χάυυ Ιμπν Γιακζάν ή Τα μυστικά της φιλοσοφίας της Ανατολής”.

Το βιβλίο πραγματεύεται την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου από την πρώτη παιδική ηλικία ως την ωριμότητά του, πάντα όμως κάτω από μια μυστικιστική οπτική γωνία όσον αφορά τη θέαση της Αλήθειας.

Ο Άραβας λόγιος Αμπού Μπακρ Ιμπν Τουφάυλ, γεννημένος στην Ανδαλουσία στις αρχές του 12ου αιώνα, επηρεασμένος από τον Αβικέννα και την παράδοση του σουφισμού, αφηγείται την ιστορία ενός αυτοδίδακτου παιδιού, που τον εγκατέλειψε η μητέρα του και μεγάλωσε μόνο του σε ερημικό νησί. Χωρίς επαφή με άλλα ανθρώπινα όντα, ανακαλύπτει την απόλυτη αλήθεια μέσω μιας συστηματικής διαδικασίας λογικών αναζητήσεων. Τελικά ο Χάυυ έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό και τη θρησκεία όταν συναντά τον ναυαγό Αμπσάλ.

Ο Παύλος Καλλιγάς εντυπωσιασμένος από τη σχέση που έχει αυτό το έργο με μια παράδοση θεωρητικών προβληματισμών που ανάγονται στην ύστερη αρχαιότητα στη ρωμαϊκή επικράτεια και πέρασαν σχεδόν αυτούσιοι στον αραβικό κόσμο και πολιτισμό, ανέλαβε την ευθύνη να προχωρήσει στη μετάφραση του έργου, βασισμένος σε γαλλικές μεταφράσεις.

Ο καθηγητής και μεταφραστής Παύλος Καλλιγάς διαβάζει την καρτ ποστάλ που έγραψε στον Άραβα λόγιο συγγραφέα Αμπού Μπακρ Ιμπν Τουφάυλ και του αφιερώνει μουσική.

Επιμέλεια, παρουσίαση:@Afroditi Kosma
Ηχητική επεξεργασία: Αλέξανδρος Κασσελάκης

*Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: George Afentakis

Αμπού Μπακρ Ιμπν Τουφάυλ
“Ο δρόμος του λόγου: Χάυυ Ιμπν Γιακζάν ή Τα μυστικά της φιλοσοφίας της Ανατολής”
Ένα φιλοσοφικό μυθογράφημα
Μετάφραση, Εισαγωγή, Σχόλια: Παύλος Καλλιγάς
Εκκρεμές
@Εκδόσεις Εκκρεμές

σχετικα podcasts