Συναντήσεις Ολύνα Ξενοπούλου
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Συναντήσεις με την Ολύνα Ξενοπούλου | 09.12.22

Στις “Συναντήσεις” με την Ολύνα Ξενοπούλου, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στο Πρώτο Πρόγραμμα φιλοξενούνται :

Η κ. Ξανθούλα Ντακοβάνου τραγουδίστρια και συνθέτρια με διεθνή καριέρα, με αφορμή το μουσικό έργο της «Lamenda. Από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου στη world jazz» που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 27 Δεκεμβρίου 2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Από την Ήπειρο στην Αβινιόν, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο δίσκος εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ηπείρου και ιδιαιτέρως το μοιρολόι, με επιρροές post-rock και world jazz. Ένα μουσικό ταξίδι για την απώλεια και τον πόνο της ανθρώπινης ψυχής που οδηγεί στην κάθαρση, μέσα από μία διονυσιακή σκηνική υπέρβαση. Παρουσιάζεται ζωντανά η μουσική του δίσκου, με έντεκα καλλιτέχνες επί σκηνής και την Ξανθούλα Ντακοβάνου στη φωνή, σε χορογραφία των Βέλγων χορογράφων Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero (Siamese Cie.)

Η κ. Γιάννα Γραμματοπούλου, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, ιδρύτρια της Γκαλερί Έκφραση. Aφορμή η παρουσίαση του επετειακού λευκώματος “Art Athina 1993-2022” που εκδόθηκε για τη συμπλήρωση 25 διοργανώσεων της Αθηναϊκής φουάρ που καθιέρωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης το 1993. Στις σελίδες του λευκώματος καταγράφεται μέσα από φωτογραφίες, δελτία τύπου, αφίσες, προγράμματα, δημοσιεύματα και λοιπά, η διαδρομή του θεσμού από την ίδρυση του έως και σήμερα. Η έκδοση του συλλεκτικού λευκώματος συνοδεύεται από μια έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης- Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης (Βαλαωρίου 9Α) και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Αλκίνοος Δωρής ο οποίος υπογράφει την μετάφραση και την σκηνοθεσία της παράστασης «Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο για τη θεατρική ομάδα LOXODOX . Ο χώρος που εκτυλίσσεται το έργο είναι το σαλόνι του κυρίου και της κυρίας Smith στα προάστια του Λονδίνου. Η παραδοξότητα του σύμπαντος των Smiths και η κοινοτοπία της καθημερινότητάς τους αναδύονται μέσα από την καθιερωμένη βραδινή τους συζήτηση. Η ψυχική νιρβάνα του ζεύγους ανατρέπεται εξαιτίας ενός ακόμα (απροειδοποίητου!) δείπνου με τους εγκάρδιους φίλους τους, τον κύριο και την κυρία Martin.
Τι είναι αυτό που μένει τελικά να αποδειχθεί; Όπως λέει ο Ιονέσκο «Ας μην εκβιάζουμε τις καταστάσεις, ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους».

Παρουσίαση-Παραγωγή: Ολύνα Ξενοπούλου

 

σχετικα ondemand