Ναι μεν, Αλλά… Ευαγγελία Μπαλτατζή
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

Ο Επίτιμος Πρόεδρος Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής στο Πρώτο Πρόγραμμα | 07.03.23

Για τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα σε πολλά επίπεδα, μίλησε στην εκπομπή “Ναι μεν, αλλά” και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο Βασίλης Μαρκής, Επίτιμος Πρόεδρος Εισαγγελέων.

Ερωτηθείς για την επιστολή του Πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άμεση διαλεύκανση της τραγωδίας στα Τέμπη, κρίνει ότι δεν αποτελεί παρέμβαση. Εκφράζει την επιθυμία για διαλεύκανση. Συμπληρώνει πως είχε το δικαίωμα. Το ζήτησαν εξάλλου και Δικηγορικοί Σύλλογοι και Δικαστικοί, λέγοντας πως επίσης οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν και πως δεν αποτελεί η στάση τους παρέμβαση.

Για μένα ήταν ξεκάθαρη η πρόθεση του Πρωθυπουργού να δείξει στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει ενδιαφέρον για άμεση εκκαθάριση της υπόθεσης. Οι διαδικασίες αυτές είναι αμιγώς δικαστικές. Τηρήθηκε η ίδια διαδικασία, ανάθεσης σε Εφέτη Ανακριτή, στην υπόθεση της Εταιρίας Δολοφόνων, της 17Ν, της ΧΑ

Συνήθως στην Επαρχία οι Πρωτοδίκες Ανακριτές είναι νέοι δικαστές όχι με μεγάλη εμπειρία.  Όταν έχουμε τέτοια μεγάλη υπόθεση σε μια επαρχιακή πόλη και υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ανατίθεται σε πιο έμπειρο λειτουργό όπως Εφέτη Ανακριτή με 10-15 χρόνια προϋπηρεσία.

Η διαδικασία αυτή είναι πιο απλή. Όταν τελειώσει η Ανάκριση με ένα βούλευμα τελειώνει η υπόθεση.

Δική μου ευχή ήταν να υπάρξει τέτοια διαδικασία.

Υπάρχει η ευτυχής αυτή συγκυρία ο συγκεκριμένος Εισαγγελέας Εφετών στη Λάρισα είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ από πολύ νέο. Από τους πιο σοβαρούς, μετρημένους, μορφωμένους, με υψηλό δικαστικό φρόνημα Λειτουργός που ανέλαβε. Μιας τέτοιας ποιότητας που θεωρείται ευτυχής επιλογή.

Την ευθύνη την αποκλειστική την έχει η Δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα αυτά.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από την κυβέρνηση, οτιδήποτε συντάξει θα πρέπει να την παραπέμψει στη Δικαιοσύνη και εκείνη θα κρίνει αν τη χρειαστεί.

Αν ο Ανακριτής καταλήξει ότι πρέπει να κληθούν σε απολογία και άλλα πρόσωπα ή να αποδώσει κατηγορία, θα το κάνει.

Από εδώ και πέρα, μετά την απόδοση της ευθύνης του Σταθμάρχη, αρχίζει η έρευνα.

Δεν θα πρέπει η επιδίωξη της ταχύτητας επ ουδενί λόγο να επηρεάσει την ποιότητα του παραγόμενου έργου.

σχετικα ondemand