Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

28Μαϊ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Mε το περιεχόμενο του εκτάκτου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 30-13/5, που συγκαλείται λίγες μόλις εβδομάδες πριν το τακτικό του Ιουνίου, ασχολήθηκε η εκπομπή στο α’ μέρος. Εν τέλει η ιδέα μιας Συνόδου εξειδικευμένης για τα ενεργειακά θέματα θα διευρυνθεί, περιλαμβάνοντας επίσης τα ζητήματα της διατροφικής κρίσης, αλλά και της ευρωπαϊκής άμυνας. Και καθώς το ουκρανικό παραμένει ο κοινός παρονομαστής όλων των προαναφερόμενων, στο εν λόγω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει για ακόμη μια φορά τηλε-παρέμβαση Ζελένσκι. Ωστόσο, στους κόλπους των εταίρων είναι εμφανής η διαφοροποίηση μεταξύ εκείνων που ζητούν να βοηθηθεί η Ουκρανία μέχρι την τελική νίκη επί της Ρωσίας και αυτών που αρχίζουν να ζητούν ένα σχέδιο ειρήνευσης.

Προσκεκλημένος για τη συζήτηση των παραπάνω θεμάτων ήταν ο ανταποκριτής της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ στις Βρυξέλλες Γιάννης Παλαιολόγος.

Το ποιό είναι το σκηνικό καθώς πλησιάζει το τέλος της προεκλογικής περιόδου για τη διεξαγωγή των δύο γύρων των κοινοβουλευτικών εκλογών της Γαλλίας ήταν το ζήτημα που αναπτύχθηκε στο β’ μέρος. Με βάση τις περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται μια μικρή πρωτοκαθεδρία της προεδρικής συμμαχίας ¨Μαζί” , που έχει συγκροτηθεί γύρω από τον Μακρόν και ακολουθεί με μικρή απόσταση η συμμαχία Nupes (Nouvelle Union Populaire écologique et sociale, δηλαδή η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Οικολόγοι, ότι έχει απομείνει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας), ενώ πιο πίσω, αλλά σε καλή θέση βρίσκεται η Εθνική Ενωση της Λεπέν. Ωστόσο, λόγω του συστήματος της Γαλλίας για τις κοινοβουλευτικές εκλογές (μονοεδρικό, πλειοψηφικό δύο γύρων) φαίνεται να προκύπτει και πάλι μια πλειοψηφία για το προεδρικό στρατόπεδο, παρά τη σημαντική ενίσχυση που αναμένεται να έχει σε έδρες ο πόλος της Αριστεράς και την αύξηση των εδρών της Άκρας Δεξιάς, ενώ η παραδοσιακή Δεξιά/Κεντροδεξιά, που έμεινε μόνη χωρίς, συμμαχίες δείχνει να καταβαραθρώνεται.

Για την ανάλυση της πολιτικών εξελίξεων και των διαδικασιών με τις οποίες θα ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος της Γαλλίας ήταν καλεσμένος ο Νίκος Σμυρναίος, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Ιστορίας και Κοινωνιολογίας των ΜΜΕ και του διαδικτύου στο πανεπιστήμιο Université Toulouse 3.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand