Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

21Μαϊ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Καθώς σε λίγες μέρες κλείνουν 3 μήνες από τον Πόλεμο στην Ουκρανία, οι εκτιμήσεις για γρήγορη κατάληξη των επιχειρήσεων έχουν προ πολλού αποσυρθεί και ολοένα περισσότεροι αναλυτές, δυτικές δεξαμενές σκέψεις, αλλά και πολιτικοί παράγοντες μιλούν για μια παρατεταμένη, ίσως και πολυετή διάρκεια της σύγκρουσης.  Πρόκειται για μια προοπτική, η οποία εκτός από τον πολλαπλασιασμό των απωλειών σε ζωές και υποδομές, απειλεί πλέον τη διεθνή ειρήνη και γεωπολιτική σταθερότητα, ιδίως στην Ευρώπη, αλλά έχει και μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία, αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

Η εκπομπή στο α’ μέρος εξέτασε το κατά πόσο είναι νοητή μια σταδιακή αποκλιμάκωση της κρίσης, μέσω σχεδίων όπως αυτό που κατέθεσε η Ιταλία στον ΓΓ του ΟΗΕ, την ίδια ημέρα που στις ΗΠΑ ολοκληρωνόταν νομοθετικά η έγκριση ενός πακέτου βοήθειας 40 δις. προς την Ουκρανία, εν πολλοίς στρατιωτικής, οι δε αρχηγοί των αμερικανικών και ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν τηλεφωνική συνομιλία για την αποτροπή καταστάσεων που μπορεί να βρεθούν «εκτός ελέγχου».  Καλεσμένος ήταν ο διεθνολόγος, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο οποίος συνδυάζει τη διδασκαλία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στο ΑΠΘ,  με την εμπειρία του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (2004-2008) και του μέλους και διευθυντή αποστολών διεθνών οργανισμών στο Κοσσυφοπέδιο (ΔΑΣΕ), στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (ΟΑΣΕ) και την ΠΓΔΜ (Συμβούλιο της Ευρώπης).

Στο β’ μέρος η εκπομπή ασχολήθηκε με την προειδοποίηση του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση, η οποία ενδεχομένως να διαρκέσει και χρόνια. Εξετάστηκαν οι διαστάσεις αυτής της κρίσης διεθνώς και η επίπτωση της αφαίρεσης των αγροτικών εξαγωγών της Ουκρανίας και εν μέρει της Ρωσίας.  Αναλύθηκαν, επίσης και άλλες παράμετροι οι οποίες, εκτός από τις συνέπειες του πολέμου, που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης, όπως η κλιματική αλλαγή, η αλλαγή των διατροφικών προτύπων σε μεγάλους πληθυσμούς ασιατικών χωρών, η αντικατάσταση της καλλιέργειας φυτών για τροφές από «ενεργειακά φυτά», καθώς και η αύξηση του ρόλου των χρηματιστηρίων στο εμπόριο των τροφίμων. Προσκεκλημένος ήταν ο Γιάννης Δούκας, Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ.

Σύνταξη-Παρουσίαση Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand