Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

10Απρ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

Με τον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ασχολήθηκε η εκπομπή στο α’ μέρος. Εξετάστηκαν τα αίτια για το κλείσιμο της διαφοράς στα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον Πρόεδρο Μακρόν και τη Μαρί Λεπέν και το αν η δεύτερη έχει, ρεαλιστικά, κάποια πιθανότητα νίκης στον β ’γύρο. Επίσης, έγινε θεώρηση των υπολοίπων βασικών υποψηφίων, καθώς των ανατροπών στο πολιτικό φάσμα της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή είναι που αποδυνάμωσε την παραδοσιακή Κεντροδεξιά, σχεδόν εξαερωσε τους Σοσιαλιστές, ενίσχυσε την Άκρα Δεξιά και τη ριζοσπαστική αριστερά, δίνοντας χώρο για την ανάπτυξη του ιδιόμορφου κεντρώου ρεύματος, που αποτελεί ο Μακρονισμός.

Για την ανάλυση των προαναφερόμενων θεμάτων προσκεκλημένος ήταν ο Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης στον Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με τη Γαλλία και στην οποία βρίσκεται για έρευνα αυτό το διάστημα.

Το θέμα της μεγάλης ανόδου της τιμής των διατροφικών προϊόντων διεθνώς και στη χώρα μας ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε στο β’ μέρος της εκπομπής. Όπως συνέβη και με την ενεργειακή κρίση και η διατροφική, με την έννοια της αύξησης των τιμών, είχε αρχίσει να σημειώνεται πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τώρα, όμως, προστίθενται οι παράγοντες των διαταραχών στην παραγωγή και διάθεση σειράς προϊόντων από τη Ρωσία και Ουκρανία, όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιέλαιο, αλλά και λιπάσματα και ζωοτροφές. Η εκπομπή εξέτασε αν οι υψηλές τιμές και ελλείψεις που εμφανίστηκαν άμεσα οφείλονται στις αντικειμενικές συνθήκες μειωμένης προσφοράς σε σχέση με τη ζήτησή ή επίσης στην κερδοσκοπία. Αναλύθηκε, επίσης, το κατά πόσον είναι εφικτό να βρεθούν εναλλακτικές εισαγωγές, αλλά και να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη αυτάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών και της δικής μας. Τέλος, εξετάστηκαν οι συνέπειες που μπορεί να δημιουργήσει η διατροφική κρίση στην «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ, η οποία περιλάμβανε και τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, καθώς και στην οικονομική και κοινωνική σταθερότητα των φτωχών χωρών, που πλήττονται ακόμη χειρότερα από την αύξηση των τιμών.

Στην παρουσίαση αυτών των ζητημάτων συμμετείχε ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ και παλιότερα Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος έχει υπάρξει πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ (Ιδρύματος που συγκέντρωνε τα ινστιτούτα και τις μονάδες αγροτικής έρευνας στη χώρα μας), καθώς και υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand