Το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος
0:00
0:00 LIVE
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  91,6 – 105,8
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 – 105,8 Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342 Γραφείο Ρ 368 210 6009604 – 5 proto@ert.gr

09Απρ2022 – Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο

H εκπομπή του Σαββάτου 9/4 ήταν δίωρη.

Στο α’ μέρος της πρώτης ώρας εξετάστηκαν οι αλλαγές που δημιουργούνται γενικότερα για τον ενεργειακό ρόλο της ΝΑ Μεσογείου και ειδικότερα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Η σημασία της περιοχής ήταν ήδη ανερχόμενη πριν την ενεργειακή κρίση και την απόφαση των δυτικών χωρών να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία. Τώρα έχει καταστεί ακόμη μεγαλύτερη, με την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στην παραγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου μεσοπρόθεσμα και την πράσινη μετάβαση μακροπρόθεσμα.

Καλεσμένος για τη συζήτηση του θέματος ήταν ο Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Με τον «επικοινωνιακό πόλεμο» που διεξάγεται παράλληλα με τον στρατιωτικό και τον οικονομικό, σε ό,τι αφορά το ουκρανικό, ασχολήθηκε η εκπομπή στο β’ μέρος. Αφορμή στάθηκε η ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι επίσης στο ελληνικό κοινοβούλιο και τα νέα στοιχεία που εισάγονται στην πολιτική επικοινωνία. Ακόμη, έγινε αναφορά στο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μια σύγκριση για το πως χρησιμοποιούν εν γένει την επικοινωνία η ουκρανική και η ρωσική πλευρά. Προσκεκλημένος ήταν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και στο Πανεπιστήμιο της Κεράλα στην Ινδία.

Τις επιδράσεις του πολέμου της Ουκρανίας στην περιοχή των Βαλκανίων παρουσίασε η εκπομπή στο α’ μέρος της δεύτερης ώρας. Και τέτοιες υπάρχουν από τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών που είχε την Κυριακή 3/4 η Σερβία, τις κατηγορίες που διατυπώνει η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας για ανάμειξη της Ρωσίας στις σχέσεις της με τη Β.Μακεδονία, την εύθραυστη πάντα ισορροπία στη Βοσνία, έως την αγωνία των χωρών των Δ.Βαλκανίων να πάνε ακόμη πιο πίσω οι δικές τους ενταξιακές προοπτικές στην ΕΕ., λόγω ουκρανικού. Στη σχετική συζήτηση συμμετείχε η Ιβάνα Τζόρτζεβιτς, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, εξειδικευμένη στα βαλκανικά ζητήματα.

Η ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων με την Covid-19 διεθνώς ήταν το θέμα του β΄μέρους, της δεύτερης ώρας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική κρίση έχει μειώσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, αλλά και της κοινωνίας για την πανδημία. Όμως αυτή συνεχίζεται με τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε σειρά χωρών στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία και Αυστραλία. Παράλληλα, εγείρονται νέα ερωτήματα γύρω από την επικαιροποίηση των εμβολίων και τον χρόνο ισχύος τους, καθώς σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκινά ο εμβολιασμός με την 4η δόση. Τέλος, γίνονται περισσότερο αντιληπτές οι επιπτώσεις της λεγόμενης “Long Covid”, καθώς αυξάνονται όσοι έχουν νοσήσει και μετά ταλαιπωρούνται για μακρύ διάστημα. Τα παραπάνω θέματα αναλύθηκαν από τον δρ. Γιάννη Πρασσά, μοριακό βιολόγο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Μάουντ Σινάι του Τορόντο και η ομάδα του οποίου μελετά τον ιό και τις μακροχρόνιες συνέπειές του.

Σύνταξη-παρουσίαση : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

σχετικα ondemand