Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν μετάνιωσα ποτέ που επέστρεψα στην Ελλάδα

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν φιλοξενούμενος στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας, στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου”, με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25, καθηγητής Οικονομικών και πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τους απόδημους Έλληνες, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως έναν από αυτούς. Αναφέρθηκε στα χρόνια που έζησε στο Εξωτερικό, πως βρέθηκε στην Αυστραλία, για την κόρη του από τον πρώτο του γάμο, που μένει ακόμη εκεί, την εμπειρία του ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο SBS της Αυστραλίας, αλλά και για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα. “Δεν το μετάνιωσα ποτέ” είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας το πόσο δύσκολο ήταν, ωστόσο, για έναν άνθρωπο που είχε φύγει από τα 17 του από την Ελλάδα να επιστρέψει στα 40 του για να εργαστεί στο πανεπιστήμιο Αθηνών και να αντιμετωπίσει, ξαφνικά, το τέρας της Ελληνικής Γραφειοκρατίας.
Θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια ως καθηγητής, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τις τοποθετήσεις του για τα θέματα της Ελληνικής Οικονομίας, τις συζητήσεις που έκανε, από τότε, με παράγοντες της Πολιτικής που τον συμβουλεύονταν, από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά και τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε για το Ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο πτώχευσης, για το οποίο είχε από την αρχή υποστηρίξει ότι η χώρα μας δεν έπρεπε να φοβηθεί. Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 αναφέρθηκε στην απόφασή του να εμπλακεί στην Πολιτική, τη ρήξη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συζητήσει ένα ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. Ξεκαθάρισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει μια προεκλογική συζήτηση για μια συμφωνία σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις, “επτά σημεία – τομές” όπως λέει ο ίδιος, μία πρόσκληση την οποία, όπως είπε, έχει απευθύνει στον κ. Τσίπρα, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση, για “συγκεκριμένους λόγους που θα συζητηθούν μετεκλογικά”. “Είναι μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία την οποία στερούν όσοι επιμένουν σε μετεκλογικές συνεργασίες” είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε, κλείνοντας, για τη συζήτηση στη βουλή για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και εξέφρασε τη θλίψη του για το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, που, όπως τόνισε, “δεν είναι διάλογος αλλά μια σειρά μονολόγων”.
Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, μετά τον πυροβολισμό που τραυμάτισε σοβαρά τον 16χρονο Ρομά και επεσήμανε τον ρατσισμό που υπάρχει στην Ελληνική Κοινωνία για την κοινωνική αυτή ομάδα: “Μετά την τοποθέτησή μου, χθες, στη βουλή, που είπα ότι οι ζωές των Ρομά μετρούν, κατά το Black lives matter, δέχθηκα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο twitter τουλάχιστον χίλιες επιθέσεις από Ελληνικούς λογαριασμούς που έλεγαν “ακόμη ένας λιγότερο ακόμη καλύτερα” αποκάλυψε ο γραμματέας του ΜΕΡΑ 25. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο ακόμη και για “θεσμοθετημένο ρατσισμό στην Αστυνομία” αλλά και για ρατσισμό από την πλευρά του ίδιου του Κράτους. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τα στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν σε Ρομά, πριν την Κρίση, για να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από την γκετοποίηση, πλέον, έχει πέσει και τα δάνεια αυτά πέρασαν στην ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα δάνεια που είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τράπεζες και τραπεζικά funds.
Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στη Φωνή της Ελλάδας, στον Προκόπη Αγγελόπουλο και στην εκπομπή “Πάρε τον Χρόνο σου”.

σχετικα podcasts