Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 17-4-2023

Εκπομπή με δυο όψεις η εκπομπή της Δευτέρας του Πάσχα, καθώς την πρώτη ώρα στον αέρα της Φωνής της Ελλάδας βγήκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, από το Χαρτούμ και ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος. Ο πρώτος μετέφερε τις δραματικές ώρες που περνούν οι Έλληνες ομογενείς στην πρωτεύουσα της χώρας που ζουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια και στη Μητρόπολη. Ο δεύτερος βρίσκεται στην Αθήνα καθώς δεν πρόλαβε να επιστρέψει στο Χαρτούμ από τις διακοπές του Πάσχα, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για τη ζωή των δικών του ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, ενώ εξήγησε το πλαίσιο το οποίο οδήγησε στον εμφύλιο, μετά από μια περίοδο έντασης ανάμεσα σε δύο στρατιωτικούς ηγέτες που είναι αντιμέτωποι με ένοπλες συγκρούσεις ακόμη και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Αμέσως μετά, συνομιλήσαμε για την Ελληνική Πολιτική Επικαιρότητα ενόψη εκλογών με τον πολιτικό συντάκτη του Kontra, Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
Στη δεύτερη ώρα κάναμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα, από τόπο σε τόπο, ξεκινώντας από την Κοζάνη και τη Δέσποινα Αμαραντίδου που μας μετέφερε εικόνες από το έθιμο των Ποντίων με τον εορτασμό στα νεκροταφεία κοντά στους νεκρούς, στο χωριό Αλωνάκια. Αμέσως μετά, ο Χρήστος Παγώνης από τη Μήλο, μίλησε για τις εορταστικές εκδηλώσεις στο νησί του, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας έστειλε τις ευχές του από το νησί μαζί με τις πληροφορίες για τα πασχαλινά έθιμα και τις τουριστικές προοπτικές για το καλοκαίρι που έρχεται. Ο Αντώνης Καραγιαννάκης από το πανέμορφο νησί του, την Κάσο, έστειλε τις δικές του ευχές, περιγράφοντας εικόνες από τον ιδιαίτερο εορτασμό των ημερών σε ένα νησί που βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου και στο οποίο ο ξεχωριστός χαρακτήρα των ημερών ντύνεται μουσικά με την πλούσια παράδοση.
Στο τέλος της εκπομπής, επιστρέψαμε στην Ηπειρωτική Ελλάδα και μιλήσαμε με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, Γιώργο Καμπύλη, για τις εκδηλώσεις που ξεκινούν από αύριο και κορυφώνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Άστρος για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την πραγματοποίηση της ιστορικής Β’ Εθνοσυνέλευσης.

σχετικα ondemand