Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 12-4-2023

Στην εκπομπή της Μ. Τετάρτης, ταξιδέψαμε στον Νείλο, συνομιλώντας με τον Έλληνα Αιγυπτιολόγο-ξεναγό και μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Αιγύπτου, Γιώργο Ρεκτσίνη, ενώ βρισκόταν εν πλω με ένα γκρουπ Ελλήνων τουριστών. Αμέσως μετά, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας ενημέρωσε τις ακροάτριες και τους ακροατές της Φωνής της Ελλάδας, για την πρόγνωση του καιρού μέχρι την εβδομάδα του Πάσχα.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής “Πάρε τον Χρόνο σου”, καλεσμένος στο στούντιο ήταν ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, φυσικός-διακεκριμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϋ. Ο κ. Σανταμούρης επισκέπτεται την Ελλάδα για τις ημέρες του Πάσχα και, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τους πρώην συναδέλφους του και έδωσε διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ο Έλληνας καθηγητής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει και αργάζεται στο Σίδνεϋ, κλήθηκε να συγκρίνει τα Ελληνικά πανεπιστήμια με αυτά που συνάντησε στην Αυστραλία και στάθηκε στο ζήτημα της γραφειοκρατίας, που κλέβει πάρα πολύ χρόνο από την εκπαιδευτική διαδικασία των πανεπιστημιακών δασκάλων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο καθηγητής στο Ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψει ακόμη και το 70% της δουλειάς του σε διοικητικές εργασίες ενώ στην Αυστραλία το ποσοστό αυτό είναι μόλις 10%. Μίλησε και για το ζήτημα των φαινομένων βίας στα Ελληνικά πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι τόσο σημαντικά όσο κάποιοι θέλουν να λένε, ενώ υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά η προσπάθεια να δώσουμε στους νέους ανθρώπους, και δη στους φοιτητές, όραμα και προοπτική για το μέλλον τους. Οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, “βλέπουν” το μέλλον τους μακριά από την πατρίδα. Τέλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις περιβαλλοντικές πολιτικές που θα πρέπει να οδηγούν σε μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επικρίνοντας την εμμονή σε σχέδια εξορύξεων για ορυκτά καύσιμα, όταν, μάλιστα, υπάρχει σαφής πρόβλεψη για κατάργησή τους μετά από μερικά χρόνια.
Η εκπομπή έκλεισε με τις διεθνείς ειδήσεις από την Ιβάνα Τζόρτζεβιτς.

σχετικα ondemand