Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 6-2-2023

Ένα πολύ σημαντικό θέμα ανέδειξε η εκπομπή της Δευτέρας, 6 Φεβρουαρίου. Ο Προκόπης Αγγελόπουλος φιλοξένησε τον πρόεδρο της οργάνωσης ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΚΑΒ, Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος μίλησε για την περίπτωση του Chico, ενός 20χρονου παιδιού, που έφτασε στη χώρα μας ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και έχοντας δει, σε ηλικία 10 ετών, την οικογένειά του να σφαγιάζεται από στρατιώτες στην πατρίδα του, το Κονγκό. Φιλοξενήθηκε ως ασυνόδευτος ανήλικος στη Δομή «Νεφέλη 1» του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, τον Δεκέμβριο 2019. Μιλούσε τη μητρική γλώσσα του, τα Lingala, και ελάχιστα γαλλικά. Έδειξε όμως αξιοθαύμαστο σθένος, επιμονή και θέληση να διδαχθεί την ελληνική γλώσσα. Συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες της δομής, χωρίς να απουσιάζει ποτέ από το μάθημα ελληνικών! Στη συνέχεια, φοίτησε για 3 χρόνια στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά,
ακολουθώντας την ειδικότητα της Ηλεκτρολογίας, αποφοιτώντας με βαθμό 15,5 (!) κα με εξαιρετική διαγωγή. Ωστόσο, σήμερα, απολύτως ενταγμένος στην Ελληνική κοινωνία και ενήλικος, πλέον, καλείται από τις Ελληνικές αρχές να επιστρέψει στην Ουγκάντα, καθώς δεν έγινε δεκτή η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν αποκλείεται να του κοστίσει ακόμη και την ίδια του τη ζωή.
Στην υπόλοιπη θεματολογία της εκπομπής, επικεντρωθήκαμε στην Επικαιρότητα της ημέρας, συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, λίγο πριν αναχωρήσει για την περιοχή που έπληξε ο Εγκέλαδος, στη Νότια Τουρκία, μια τραγωδία με εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές στις κτιριακές υποδομές. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κύπρο, Μανιάνα Καλογεράκη, μας ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα, με την ανάδειξη των δύο υποψηφίων που θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή. Ο Ηλίας Κούκος, ρεπόρτερ της ΕΡΤ, μας ενημέρωσε για την κατάσταση με τον καιρό και τα προβλήματα στην Αττική, από τον κόμβο της Κηφισίας με την Αττική Οδό. Ταξιδέψαμε στις Πρέσπες και συνομιλήσαμε με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην περιοχή, Σοφία Ζουζέλη, που μας μετέφερε ένα διαφορετικό σκηνικό, ένα τοπίο χιονισμένο αλλά λουσμένο στον ήλιο, με θερμοκρασίες, ωστόσο, κάτω από το μηδέν και ανοικτά χιονοδρομικά κέντρα.
Σχόλιο για την Πολιτική Επικαιρότητα ζητήσαμε και πήραμε από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργο Αρβανιτίδη. Ακούστε τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασιών του κόμματός του με έναν εκ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετεκλογικά, αλλά και τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για την ενεργειακή κρίση.
Τέλος, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης μας μίλησε για την προβολή του πολυβραβευεμένου ντοκιμαντέρ του «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο» που προβλήθηκε στο Φανάρι, τις εντυπώσεις που άφησε και τις προβολές που θα γίνουν, το επόμενο διάστημα, και στην Ελλάδα. Ενημέρωσε, επίσης, ότι στις 20 Φεβρουαρίου, στο Γερεβάν της Αρμενίας, θα προβληθεί το επίδης βραβευμένο ντοκιμαντέρ του “Τα Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ“.

σχετικα ondemand