Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου | 06-01-2022

Μια διαφορετική εκπομπή, προσαρμοσμένη στο πνεύμα της ημέρας των Θεοφανίων ήταν η εκπομπή της Παρασκευής, 6 Ιανουαρίου, στη Φωνή της Ελλάδας, που μεταδόθηκε εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι. Η εκπομπή φιλοξένησε την λαογράφο, ερευνήτρια του κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Ζωή Μάργαρη που μίλησε για τη σημασία της ημέρας, τους συμβολισμούς αλλά και τα ξεχωριστά έθιμα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, σε όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια το Φως της Άνοιξης που έρχεται να διώξει το σκοτάδι.
Με τη δύναμη του ραδιοφώνου μεταφερθήκαμε διαδοχικά στην Κύπρο όπου από το χωριό Παλόδια Λεμεσού συνομιλήσαμε για τον εορτασμό των Θεοφανίων και τα έθιμα με τον πατέρα Παναγιώτη Μπαρούτη, ιερέα του χωριού. Η Δέσποινα Αμαραντίδου, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην περιοχή της Κοζάνης, μετέφερε εικόνες από το έθιμο του Κύριελεησον στο Καρπερό Γρεβενών. Η Αναστασία Σπυριδάκη, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Λέσβο μας έδωσε το ρεπορτάζ από τον αγιασμό των υδάτων στα διάφορα χωριά του νησιού και στη γιορτή που στήθηκε στη συνέχεια, με τοπικούς ψαρομεζέδες και ούζο Μυτιλήνης, ενώ αναφέρθηκε και στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Τουρκία, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, που πέρασαν στο νησί τις ημέρες των γιορτών, συμμετέχοντας στα τοπικά έθιμα. Ο Βασίλης Σιώμος από τα Γιάννενα επικοινώνησε μαζί μας καθ’ οδόν προς Μονοδένδρι και μας μίλησε για τον αγιασμό των υδάτων στην Παμβώτιδα λίμνη με τον τυχερό κολυμβητή να πιάνει τον σταυρό στον αέρα, πέφτοντας, στη συνέχεια στα παγωμένα νερά. Όπως εξήγησε, αυτή την περίοδο τα καταλύματα της ευρύτερης περιοχής είναι γεμάτα από ταξιδιώτες που εκμεταλλεύονται τις καλές καιρικές συνθήκες και ζουν από κοντά την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της Ηπείρου από τα Γιάννενα έως τα Ζαγοροχώρια. Ο Βαγγέλης Μητρούσιας, δημοσιογράφος της ΕΡΤ στην κεντρική Ελλάδα επικοινώνησε μαζί μας από το Λιτόχωρο όπου ήταν σε εξέλιξη η τελετή του αγιασμού των υδάτων ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πολύ ενδιαφέροντα έθιμα της περιοχής. Τέλος, ο Βασίλης Αναστασιάδης, ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Σέρρες αναφέρθηκε στο έθιμο της Γυναικοκρατίας που αναβιώνει αυτές τις ημέρες σε χωριά του νομού Σερρών και προσελκύει πολλούς ξένους επισκέπτες.

σχετικα ondemand