Το Μακρύ Ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα Κώστας Καναβούρης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα | 09.12.2022

Ποιήματα αλλωνών, ποιήματα δικά μας

«Αλλωνών / Lifted» Εκδόσεις Άγρα της Karen Van Dyck (μετάφραση: Ελένη Μπουρού), τιτλοφορείται το βιβλίο από όπου προέρχονται τα ποιήματα που θα ακουστούν στην σημερινή εκπομπή.
Η Karen Van Dyck είναι καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Έχει μεταφράσει, ανθολογήσει και δημοσιεύσει στα αγγλικά, το έργο πολλών ποιητών.
«Η ιστορία που ξετυλίγεται σ’ αυτά τα ποιήματα» γράφει η ίδια στο επίμετρο του βιβλίου της, «μιλά για την μητρότητα, την πολυγλωσσία, τον έρωτα, τον γάμο, τη Μεσόγειο, τη διδασκαλία, τη γραφή, τη μετάφραση, την ασθένεια, το διαζύγιο, για ακόμα περισσότερο έρωτα και περισσότερη γραφή, αλλά αφορά εξίσου, την ηθική της δημιουργίας των ποιημάτων από πεζά και μεταφράσεις άλλων ανθρώπων».
Ποιήματα που μπορεί να τιτλοφορούνται «Αλλωνών», όμως γίνονται δικά μας με την πρώτη ανάγνωση, γιατί σε κερδίζουν ολοκληρωτικά.
Την εκπομπή πλαισιώνουν εξαίσιες μουσικές από τους: Neil Young, Van Morrison, Joan Baez, Bob Dylan, Joni Mitchell, Tom Waits.

(απόσπασμα)
(…) Όταν ειρωνεύονταν, ένα δάχτυλο έμενε μετέωρο
Και το υπόλοιπο χέρι μαζευόταν
Όταν θλίβονταν, ακουμπούσαν στο τραπέζι
Το’ να πάνω στ’ άλλο,
σαν πληγωμένα πουλιά
που ‘χουν διπλώσει τα φτερά.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Κώστας Καναβούρης

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ
Παρασκευή 09-12-22, 20.10-21.05