Τα Παραμύθια της Φωνής της Ελλάδας Νικολέττα Λιακοσταύρου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Ήχοι ελληνικοί” Ακούστε το podcast της Αρτέμιδος Γαλαζούλα από τη Μελβούρνη

Η «Φωνή της Ελλάδας» σε συνεργασία με το σχολείο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης μετέδωσε τη σειρά podcast «Ήχοι ελληνικοί».

Πρόκειται για έξι podcast που δημιούργησαν με πολύ μεράκι, κατά το σχολικό έτος 2021 οι μαθητές της γ’ τάξης γυμνασίου του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (City campus). Στόχος της σειράς είναι ο εμπλουτισμός της γλωσσικής κατάκτησης των μαθητών μέσω της δημιουργικής χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών. Σκοπός είναι οι μαθητές να συνδεθούν με την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία με ελκυστικούς τρόπους μέσω της αυτο-κατευθυνόμενης εφαρμογής των δεξιοτήτων τους στην ανάγνωση, τη γραφή και την ομιλία.

Η εργασία εκτελέστηκε σε συνεργασία με την Δρ. Clare Hall, Λέκτορα Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Monash και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της τάξης, φιλολόγου κας. Βασιλικής Λαμπροπούλου. Ο απώτερος στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια σειρά από podcast που να αποτελούν πρότυπο διδακτικής προσέγγισης για άλλους εκπαιδευτικούς, παράγοντας έτσι βιώσιμο και ρεαλιστικό Ελληνοαυστραλιανό, εκπαιδευτικό υλικό.

Η Dr. Hall και το Πανεπιστήμιο Monash επέλεξαν την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης λόγω των αναγνωρισμένων δυνατοτήτων του σχολείου της στη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εξειδίκευση στην παραγωγή ποιοτικού ψηφιακού υλικού και δημιουργικών παιδαγωγικών που κατευθύνονται σε πλούσιες έρευνες θεμάτων που έχουν επιλέξει και τους απασχολούν. Ανάμεσα σε αυτούς, η φιλόλογος Βασιλική Λαμπροπούλου, η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει την εργασία, καθοδηγώντας τους μαθητές της στη διερεύνηση θεμάτων σχετικών με τη διαφορετικότητα, τον ρατσισμό, τον εκφοβισμό, τη διατροφική παράδοση, τη μουσική, τη βία στον αθλητισμό, την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τις δυσκολίες προσαρμογής, τη μετανάστευση κ.ά.. Τα έξι ελληνόπουλα, η Χριστίνα, η Αφροδίτη, η Άρτεμις, η Αντωνία, ο Βασίλης, και η Μαρίνα εκφράζουν μέσω της σειράς των podcast τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις αγωνίες, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους για το μέλλον. Και το κυριότερο, οι μαθητές έμαθαν να μιλούν ελληνικά και έξω από τον χώρο του σχολείου με έναν σύγχρονο τρόπο, που χρησιμοποιούν ήδη στην καθημερινότητά τους.

Το σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης φιλοδοξεί το project να αποτελέσει αφετηρία συνεργασίας και με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της διασποράς για την παραγωγή περισσότερων συνεργατικών έργων μέσων ενημέρωσης. Τα podcast θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών της Παιδαγωγικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Monash, ως παράδειγμα δημιουργικών τεχνών των μέσων για τη σύγχρονη γλωσσική και πολιτιστική εκπαίδευση.

Η «Φωνή της Ελλάδας» αγκάλιασε αμέσως αυτή την προσπάθεια και μετάδωσε από τις συχνότητές της, την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022, που οι Έλληνες όπου γης γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, τα έξι podcast της σειράς «Ήχοι ελληνικοί» που δημιούργησαν οι μαθητές: Χριστίνα Αθανασοπούλου, Άρτεμις Γαλαζούλα, Αφροδίτη Ιωαννίδου, Μαρίνα Γεωργίου, Βασίλης Δεληχρήστος και Αντωνία Σταμένου.

Ακούστε στο ηχητικό της ανάρτησης το podcast της Αρτέμιδος Γαλαζούλα