Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η καθηγήτρια Ευγενία Αρβανίτη για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικόνα

Στη “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξενήθηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κυρία Ευγενία Αρβανίτη και συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Νατάσα Βησσαρίωνος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό και ειδικά στην Αυστραλία.

Η κα. Αρβανίτη, προέρχεται από μία μεταναστευτική οικογένεια, έκανε το διδακτορικό της στην Αυστραλία με θέμα τα ελληνικά σχολεία της Βικτώριας στο πανεπιστήμιο RMIT, και εργάστηκε ως διευθύντρια στο Κέντρο Παροικιακής Ιστορίας και Εκπαίδευσης για τρία χρόνια. Από το 2004 επαναπατρίστηκε, αλλά όπως δήλωσε δεν σταμάτησε ποτέ να έχει σχέσεις με την Ελληνική Διασπορά της Αυστραλίας την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα και ήρθε σε επαφή με καθηγητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης με στόχο τη συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πατρών έτσι ώστε να δημιουργηθούν κοινότητες μάθησης μέσα στα σχολεία της Διασποράς και να προωθηθεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αυστραλία.

Ανακάλυψα τι σημαίνει να είσαι μέλος της ελληνικής παροικίας, της Ελληνικής Διασποράς και να αγωνιάς για το μέλλον της γλώσσας και του πολιτισμού, να αγωνιάς για τις νέες γενιές και να προσπαθείς να βρεις τρόπους πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα και ενάντια στο χρόνο γιατί η φθορά που υφίσταται η ελληνική γλώσσα είναι σημαντική… Υπάρχουν σχολεία, η Διασπορά αυτοοργανώνεται με ένα θαυμαστό τρόπο, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τα βήματα που πρέπει να κάνει ανάλογα με τις ανάγκες της” ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Αρβανίτη.

Υπάρχουν Έλληνες στη Διασπορά που δακρύζουν και πονάνε όταν λένε ότι είμαι Έλληνας ή Ελληνίδα και το λένε στα αγγλικά. Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αποκλείσεις… Οι Έλληνες του εξωτερικού επιλέγουν να είναι Έλληνες, αντιμετωπίζουν όλα τα ζητήματα της ταυτότητας, έχουν μνήμες, αλλά δεν έχουν βιώματα και παλεύουν να διατηρήσουν τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό τους κάτω από αυτές τις συνθήκες… Αυτά τα παραδείγματα της Διασποράς είναι παραδείγματα που πρέπει να τα υιοθετήσουμε στην Ελλάδα ώστε η δική μας ταυτότητα να είναι μια συμπεριληπτική ταυτότητα, να τους περιλαμβάνει όλους” τόνισε η καθηγήτρια κυρία Αρβανίτη.

σχετικα podcasts