Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Κουβέντες μακρινές” με τον ποιητή Κων. Παπαχαράλαμπο και το Δίκτυο Ελληνίδων “Ηλιάδες”| 07.11.22

Η εβδομάδα στη “Φωνή της Ελλάδας” άρχισε ποιητικά, καθότι τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, καλεσμένος στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” βρέθηκε ο ποιητής και performer Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, που έχει έδρα το Λονδίνο. Αφορμή στάθηκε η τελευταία του ποιητική συλλογή “ζεστό σώμα” που κυκλοφόρησε το 2021, από τις εκδόσεις Κουκουνάρι. Μέσα από κάθε στίχο αναδύεται η αίσθηση της όσφρησης, πιο δυναμωμένη, νοσταλγική και “ταξιδιάρα”, με προορισμό όχι μόνο το παρελθόν, αλλά το μέλλον. “Ένα κείμενο σχόλιο πάνω στην αίσθηση της όσφρησης” γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και ο ποιητής επισημαίνει στη Νατάσα Βησσαρίωνος και τον Γιάννη-Στέλιο Τζιρβελάκη πως “ο ήχος είναι το άρωμα της γλώσσας”.
Ο κος Παπαχαράλαμπος αρέσκεται στο να πειραματίζεται με την γλώσσα, τις προεκτάσεις και την αντίληψή της, τις διαστάσεις της, ενώ δεν διστάζει να αποδώσει στο συγγραφικό του έργο μουσικούς ρυθμούς κι υποτόνους από διαφορετικά είδη, όπως η τζαζ.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής φιλοξενήθηκε η κυρία Νίκη Ματζιάρη-Γκαράη, ιδρύτρια και πρόεδρος του Δικτύου Ελληνίδων Μελβούρνης-Βικτώριας “ΗΛΙΑΔΕΣ”, ένα δίκτυο με πολλαπλούς στόχους, αλλά και δράσεις. Η κα Γκαράη μίλησε για τη δημιουργία, την ιδέα και την υλοποίηση ενός οράματος με επίκεντρο την Ελληνίδα στην Αυστραλία. Στόχος του Δικτύου δεν αποτέλεσε μόνο η στήριξη των ομογενών γυναικών στην  Βικτώρια, αλλά και η διάδοση των ελληνικών ηθών και εθίμων, της γλώσσας, όλα αυτά σε σύμπνοια με τα αντίστοιχα έθιμα της Αυστραλίας. Οι εκδηλώσεις ποικίλουν, από πολιτισμικές μέχρι κι εκδηλώσεις επαφής και δικτύωσης, ενώ τα πάνω από εκατό μέλη του μπορούσαν να συνευρεθούν μέσω του Δικτύου και ηλεκτρονικά, κατά την περίοδο της πανδημίας. Διατρέχουν και φιλανθρωπικές δράσεις, για τη στήριξη πληγέντων των πυρκαγιών που έπληξαν την Αυστραλία και την Ελλάδα, ενώ η πιο πρόσφατη δωρεά τους απευθύνθηκε στους πρόσφυγες της Ουκρανίας στην Ελλάδα για την εκμάθηση ελληνικών και την προσαρμογή τους στην χώρα μας. 

σχετικα ondemand