Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Κουβέντες μακρινές” στο Όσλο και στο Γιοχάνεσμπουργκ | 31.10.22

Η “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξένησε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, στην εκπομπή “Κουβέντες Μακρινές” τον βραβευμένο ποιητή και καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, Θοδωρή Ρακόπουλο. Ένας σύγχρονος “Οδυσσέας” απαντάει στις ερωτήσεις της Νατάσας Βησσαρίωνος και του Γιάννη-Στέλιου Τζιρβελάκη με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο ποίησης “Στις Εθνικές Οδούς“, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Νεφέλη”, για την ποίηση, την σάτιρα και το έργο ενός ποιητή. Ποιες αξίες πρεσβεύουν την ποιητική πραγματικότητα και πως τις προσεγγίζει ο καλεσμένος; Ποιο είναι το βεληνεκές της ποίησης στον σύγχρονο κόσμο, πως αλλάζει και πως προσαρμόζεται με τα σύγχρονα ψηφιακά δεδομένα; Ο Δρ. Ρακόπουλος απαντά, παραθέτοντας τις δικές του απόψεις για τον περίεργο, αλλά συνάμα γοητευτικό αυτόν κόσμο της λογοτεχνικής δημιουργίας, για τις εμπνεύσεις, τον αυτοσκοπό και τη συζήτηση που μπορεί να ανοίξει ένα ποίημα, ενώ παρουσιάζονται και κάποια αντιπροσωπευτικά ποιήματα από την συλλογή του. 

Σύνδεση στη συνέχεια της εκπομπές με τη Νότια Αφρική, με μία καλεσμένη σε κομβική θέση για τον Ελληνισμό του Γιοχάνεσμπουργκ, τη διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Σχολής ΣΑΧΕΤΙ, Αντωνία Παπάζογλου. Μια σχολή που αποτελεί κορωνίδα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, με διακρίσεις και μία μακρόχρονη και πλούσια ιστορία. Η εκλεκτή εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις με τις οποίες τίμησαν την εθνική επέτειο του ιστορικού “ΟΧΙ” την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν συν τοις άλλοις θεατρικές αναπαραστάσεις, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του γυμνασίου, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Η κα. Παπάζογλου, με εμφανή συγκίνηση, μίλησε όχι μόνο για τις εκδηλώσεις που έλαβαν μέρος, αλλά και για την δική της προσωπική σχέση ως Ελληνίδα του εξωτερικού. Η παρομοίωση του εαυτού της με τον Κολοσσό της Ρόδου, απ’ όπου και κατάγεται, φαίνεται ιδιαιτέρως εύστοχη, μιας και όπως δήλωσε το ένα της παιδί βρίσκεται στην Ελλάδα και το άλλο μαζί της στη Νότια Αφρική. 

σχετικα ondemand