Κουβέντες Μακρινές Νατάσα Βησσαρίωνος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

“Κουβέντες μακρινές” με τον Δημήτρη Δημητριάδη από το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης | 05.10.22

“Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά” ονομάζεται η παράσταση του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης που μετά από μια πετυχημένη πορεία στην Ελβετία (Γενεύη, Λωζάννη και Φριβούργο), παρουσιάστηκε στην Κέρκυρα, τόπος γέννησης του Καποδίστρια, στην Πάτρα και για δύο βράδια (Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Οκτωβρίου) στο Κολλέγιο Αθηνών, ώρα 20:00, με ελεύθερη είσοδο.

Με αφορμή τον ερχομό του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης στην πατρίδα μας, ο πρόεδρος της θεατρικής ομάδας κ. Δημήτρης Δημητριάδης, που υποδύεται τον Καποδίστρια στη συγκεκριμένη παράσταση, φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συνομίλησε στο στούντιο με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και τον Γιάννη-Στέλιο Τζιρβελάκη.

Ο κ. Δημητριάδης μίλησε για τη ζωή του, πως βρέθηκε κι εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, την ενασχόλησή του με το θέατρο, “χωρίς το οποίο πλέον δεν ζει“, την ιστορία του Θεάτρου Ελλήνων της Γενεύης που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, εδώ και 28 χρόνια, την απήχηση της ιστορικής αυτής παραγωγής του Καποδίστρια στους Ελβετούς και Έλληνες, καθώς και τη σημασία που έχει και για τις δύο χώρες το έργο του πρώτου κυβερνήτη της πατρίδας μας.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, το οποίο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από την Ιωάννα Παπαnδροπούλου Berthoud, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Στόχος της συγγραφέως, η οποία είναι από πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, ήταν να αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, καθώς και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης ιδρύθηκε το 1994 από τον επαγγελματία ηθοποιό, μαθητή του μεγάλου Κάρολου Κουν, Γιώργο Σταγκάκη, ο οποίος επί σειρά ετών δίδαξε, εμψύχωσε την ομάδα και σκηνοθέτησε τα περισσότερα έργα και εκδηλώσεις. Στα 28 χρόνια από την ίδρυσή του, ο θίασος έχει στο ενεργητικό του πέντε τραγωδίες, επτά θεατρικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, και εννέα ποιητικές μουσικο-θεατρικές βραδιές. Μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες της ομάδας, προβάλλεται η ελληνική γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία και κυρίως η ελληνική θεατρική παράδοση.

σχετικα ondemand