Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | 23.01.2023 – 29.01.2023

Πως είναι να πηγαίνεις στην Αυστραλία τη δεκαετία του ’50 για να παντρευτείς έναν άντρα που δεν έχεις συναντήσει ποτέ;

Πόσο τραυματικό είναι να είσαι σε ένα πλοίο που δέχεται επίθεση από πειρατές;

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Τις ιστορίες που αφηγούνται οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming, μπορείτε να ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Αυτή την εβδομάδα θα ακούσουμε:

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου – «Μικρό κορίτσι στις φυλακές της Αίγινας»

Ένα μικρό κορίτσι επισκέπτεται τον θείο της στις φυλακές εξορίστων της Αίγινας, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου – «Πειρατές στο κατάστρωμα»

Μέλος του πληρώματος περιγράφει λεπτό προς λεπτό την αιματηρή επίθεση από πειρατές σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο στη Νιγηρία, το 2015.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου – «Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν ξημέρωνε ποτέ»

Οι τρομακτικές εμπειρίες που βίωσε ως αιχμάλωτη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν – Μπέλσεν σημαδεύουν για πάντα τη ψυχή της Ρίνα Ρεβάχ. Δεκαετίες μετά θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι – λύτρωση στο μέρος που γνώρισε τη φρίκη.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου

«Το προξενιό από την Αυστραλία»

Στη Λέσβο του 1965, η Ελένη Θεοδώρου μπαίνει στο πλοίο με προορισμό την Αυστραλία, για να παντρευτεί έναν άνδρα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Και ξεκινά η περιπέτεια: εργοστάσια, μοντέρνα ήθη, ρατσιστικές επιθέσεις, στην ξενιτιά που «θέλει αγώνα, αλλά κι αγάπη».

«Pirates on board»

In 2015, just off the Nigerian coast, pirates mount a deadly attack on a Greek tanker. A crew member describes each moment as it unfolded – and what it felt like to survive.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | 09.01.2023 – 15.01.2023
Υπάρχουν οι θησαυροί των ανταρτών και τι προσέχουν αυτοί που τους ψάχνουν; Πως είναι να συναντάς μετά από πολλές δεκαετίες τον Ιταλό που έκρυβαν οι γονείς σου στο
Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | 26.12.2022 – 01.01.2023
Φέρνουν τα λεφτά την ευτυχία; Τη δική του απάντηση σε αυτό το αιώνιο ερώτημα μας δίνει ένας νικητής του ΛΟΤΤΟ. Πως κατάφερε μια Μικρασιάτισσα να σώσει την εικόνα της
Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | 19 – 25.12.2022
Ποιες οι αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα σε ένα χωριό στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν τη δεκαετία του 60; Πως είναι να επιβιώνεις από τη μεγαλύτερη ελληνική ορειβατική