Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η ιστορία της Διασποράς: H χρυσή εποχή του Ελληνισμού στη Βραζιλία

Η δεκαετία του 1980 και οι αρχές του 1990 ήταν η καλύτερη περίοδος του Ελληνισμού στη Βραζιλία ανέφερε ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της Διασποράς στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Είναι η εποχή που οργανώθηκαν τα ελληνικά σχολεία ενώ έκαναν την εμφάνισή τους τα πολιτιστικά κέντρα. Σημαντική η συνεισφορά του πετρελαιομηχανικού Νικηφόρου Παπατζανάκη που αγόρασε το οικόπεδο στο οποίο αναγέρθηκε το ελληνικό σχολείο του Σαο Πάολο αλλά και άλλων όπως ο Θεόδωρος Γάτος, ο Κωνσταντινος Ξύδης και ο Αντώνης Μαύρος που κυκλοφόρησε την εφημερίδα Ολύμπια με έμφαση στη παιδεία και τον πολιτισμό. Η καλή πορεία της βραζιλιάνικης οικονομίας και η “ωρίμανση” του ελληνισμού που αφίχθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1960 εξηγούν γιατί συνέβη αυτό.

σχετικα podcasts