Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ξεκίνησε για Νέα Υόρκη αλλά τον κέρδισε η Χιλή

Για την ιστορία της οικογένειας της και τους ‘Ελληνες της Χιλής μίλησε η Καλλιόπη Καραμάνου, ομογενής 2ης γενιάς γεννηθείσα το 1930, στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στον Πέτρο Δίπλα και τον Δημήτρη Κοντογιάννη. Η κ. Καραμάνου έχει διατελέσει πρόξενος της Ελλάδας στη Χιλή για 42 χρόνια, διαδεχόμενη τον μεγάλο επιχειρηματία Γιώργο Μουστάκη.

Ο πατέρας της, Δημήτρης Καραμάνος, ξεκίνησε το 1928 απο την Ελλάδα για να πάει στη Νέα Υόρκη. ¨Ομως, στο λιμάνι της Μασσαλίας όπου σταμάτησε για λίγο το καράβι συνάντησε άλλους ‘Ελληνες που τον έπεισαν ότι υπήρχαν περισσότερες δουλειές στη Χιλή. ‘Αλλαξε λοιπόν καράβι και βρέθηκε στη χώρα της Λατ. Αμερικής όπου δούλεψε αρχικά σε ορυχεία και κατόπιν έκανε εμπόριο, βγάζοντας καλά λεφτά. ‘Ομως, το όνειρο της επιστροφής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Κύμη με την οικογένειά του δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα καθώς πέθανε όταν επέστρεψε στη γενέτειρα για να προετοιμάσει την κάθοδο της συζύγου και των τριών παιδιών του δηλ. της Καλλιόπης, του Γιώργου και του Γιάννη. Σήμερα, η οικογένεια Καραμάνου αριθμεί 30-40 μέλη και ανάμεσά τους βρίσκεται η σύντροφος του προέδρου της Χιλής. Οι ΄Ελληνες της Χιλής εκτιμώνται σε 1000 άτομα περίπου.

σχετικα podcasts