Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Οι επιπτώσεις της Μικρασιατικής τραγωδίας στην Ομογένεια και την Ελλάδα

Στην ιστορία των Ελλήνων προσφύγων της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας γενικότερα που πήγαν κυρίως στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, ενδυναμώνοντας την Ομογένεια αναφέρθηκε ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Οι ¨Ελληνες της Μικράς Ασίας ανέπτυξαν την επιστήμη του λόγου απο τον 6ο αιώνα, τόνισε ο κ. Τάμης. Κάπου 1,6-1,7 εκατομμύρια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή και περίπου 90-110 χιλιάδες στον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους ‘Ιμβριοι και Τενέδιοι. Πολλοί απο αυτούς που έφυγαν απο την Μικρά Ασία ήταν έμποροι, βιομήχανοι, ειδικευμένοι στη καπνοβιομηχανία, την μεταξουργία και την ταπητουργία και άλλοι στην ναυσιπλοία. ¨Ηταν κοσμοπολίτες και η προσφορά τους στη σύγχρονη Ελλάδα και στην Ομογένεια σ όποιο μέρος κι αν πήγαν ήταν ανεκτίμητη. Η προσφορά τους στην ελληνική εκπαίδευση εντός κι εκτός Ελλάδος ξεκινά πριν απο το 1921 καθώς είχαν την εμπειρία, αποφοιτώντας απο την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης που ήταν ισοδύναμη της Αμερικανικής Σχολής της Βηρυτού εκείνη την εποχή, την Μεγάλη του Γένους Σχολή κ.τ.λ..

Οι ειδικότητες, οι οικογενειακές και διεθνείς γνωριμίες που είχαν απο το παρελθόν, οι πρωτοβουλίες των ιδίων και ενίοτε των ελληνικών προξενικών αρχών σε συνδυασμό με τους κανόνες μετανάστευσης κάθε ξένης χώρας, π.χ. οι ΗΠΑ δεν δέχονταν νέους μετανάστες της περίοδο 1924-1928 αλλά ο Καναδάς δεχόταν, εξηγούν επίσης τους μεταναστευτικούς προορισμούς, συμπλήρωσε ο κ. Τάμης.

σχετικα podcasts