Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η ιστορία της Διασποράς-Οι ‘Ελληνες της Λατ. Αμερικής ήταν μαζί στα εθνικά θέματα

O εθνικός διχασμός και ο εκκλησιαστικός διχασμός τραυμάτισαν τους Έλληνες της Διασποράς στη Λατινική Αμερική κι αλλού προπολεμικά αλλά δεν εμπόδισαν την ύπαρξη ομοφωνίας στα εθνικά θέματα, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Εκτός απο τα ελληνικά κέντρα που αποκαλούνταν καφενεία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδρύθηκαν επίσης οι οργανώσεις αλληλοβοηθείας με κυριότερο εκείνον του Αγίου Δημητρίου στο Παλέρμο του Μοντεβιδέο με εύπορους ¨Ελληνες να βοηθούν οικονομικά τις οργανώσεις. Ιδρύθηκαν επίσης εθνοτοπικά σωματεία, π.χ. Κρήτης, νησιών, Πελοποννήσου, που προέβαλαν την μουσική, τα ήθη και τα έθιμα κάθε τόπου. Ιδρύθηκαν επίσης πατριωτικοί και αθλητικοί οργανισμοί π.χ. οι Δωδεκανήσιοι ζητούσαν την ‘Ενωση με την Ελλάδα, οι φίλοι της Κύπρου, της Βορείου Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας. Ακόμη, ιδρύθηκαν αθλητικοί σύλλογοι στη Βραζιλία, Χιλή, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Βενεζουέλα κι αλλού με αρκετούς ομογενείς αθλητές να έρχονται στην Ελλάδα και να την αντιπροσωπεύουν σε διεθνείς αγώνες.

σχετικα podcasts