Η Φωνή που μας Ενώνει Γιάννα Τριανταφύλλη
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η Φωνή που μας Ενώνει με τη Γιάννα Tριανταφύλλη | 06.04.23

Ο Ουκρανός Ελληνιστής Audril Savenko, Διευθυντής και καθηγητής της έδρας Ελληνικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου “Ταράς Σεβτσένκο” Κιέβου ήταν προσκεκλημένος της Γιάννας Τριανταφύλλη στη Φωνή της Ελλάδας.

Ο κύριος Audril Savenko είναι κάτοχος (ανάμεσα σε πολλά πτυχία, υποτροφίες, διακρίσεις, επιμέλειες εκδόσεων της νεοελληνικής λογοτεχνίας κλπ) της “Κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας”.

Είναι ο σημαντικότερος ελληνικός ακαδημαϊκός πυλώνας της Ουκρανίας στη στήριξη και διάδοση της Ελληνικής φιλοσοφίας, της γλωσσολογίας, των κλασσικών νεοελληνικών σπουδών και πολιτισμού.

Ο καθηγητής Audril Savenko, περιέγραψε την κατάσταση μετά την έναρξη του πολέμου, τη ζωή στο Κίεβο και τον αγώνα της καθημερινότητας των Ουκρανών. Μεταξύ άλλων σημαντικών αναφορών μας μίλησε για τον Ελληνισμό της Αζοφικής, για την κατεστραμμένη και μαρτυρική Μαριούπολη.

Επίσης καλεσμένος στην εκπομπή ήταν και ο καθηγητής και υπεύθυνος των Ελληνικών σπουδών στο Λβίβ Τάσος Ζορμπάς. Ο κύριος Ζορμπάς μετανάστης με την οικογένεια του στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους Έλληνες μετανάστες της Αζοφικής αλλά και σε εκείνους που παρέμειναν, με ό,τι σημαίνει αυτό, στα Αζοφικά χωριά, στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Η νοσταλγία και η ελπίδα της επιστροφής καθώς και το τέλος του Πολέμου είναι τα κύρια θέματα του λόγου του…

σχετικα ondemand