Δύο Όψεις, Πολλές Απόψεις Χρήστος Παγώνης, Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Διονύσης Σιμόπουλος σε μία από τις τελευταίες του ραδιοφωνικές συνεντεύξεις

Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του Διονύση Σιμόπουλου, του κορυφαίου Έλληνα αστροφυσικού, η Φωνή της Ελλάδας μετέδωσε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, τον Φεβρουάριο του 2019, στο πλαίσιο της εκπομπής ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, που έφυγε από τη ζωή, πριν λίγες ημέρες, σε ηλικία 79 ετών, διηγείται την πορεία της ζωής του, από το καλοκαίρι του 1960, όταν ανακαλύπτει, σε μια προσκοπική εκδήλωση, την αγάπη του για το Διάστημα και τη φύση των άστρων. Στη συνέχεια, το 1962 όταν και πήρε τη μεγάλη απόφαση, σε ηλικία 19 ετών, να φύγει από την Πάτρα και να ταξιδέψει, με 150 δολάρια στην τσέπη (κι άλλα 100 κρυμμένα στη βαλίτσα του) στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να σπουδάσει, τα δύσκολα χρόνια στην Αμερική, τη γνωριμία με τη σύζυγό του και τον γάμο του. Και, φυσικά, την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, λίγο μετά το 1972, όταν η αδερφή του Ευγενίδη, Μαριάνθη Σίμου, τον καλεί, καταξιωμένο, πλέον, αστροφυσικό, για να αναλάβει διευθυντής στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Θυμάται την πολιτική συγκυρία της εποχής, τον Απρίλιο του 1973 όταν επιστρέφει, τις πρώτες του προσπάθειες για την εξέλιξη του Πλανητάριου (η δημιουργία του οποίου είχε ξεκινήσει το 1966) και την εξέλιξη της επιστήμης της Αστροφυσικής στη χώρα μας, η οποία στάθηκε, μέχρι και σήμερα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσωπικότητα και την επιστημονική πορεία του Διονύση Σιμόπουλου.

Ο κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός μιλά για το Διάστημα και το ενδεχόμενο ύπαρξης νοήμονος ζωής σε άλλους πλανήτες, αλλά και την πιθανότητα να κατορθώσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με αυτούς τους πολιτισμούς. Πόσο εύκολο είναι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της απόστασης που μας χωρίζει και που κάνει εξαιρετικά χρονοβόρα τη διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων;

Ακούστε τα όσα είχε πει ο Διονύσης Σιμόπουλος στον Προκόπη Αγγελόπουλο, στη Φωνή της Ελλάδας.

σχετικα podcasts