Δύο Όψεις, Πολλές Απόψεις Χρήστος Παγώνης, Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Δύο Όψεις – Πολλές Απόψεις, Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022

Μια εκπομπή αφιερωμένη στην Ενέργεια ήταν η εκπομπή της Τετάρτης, 5 Οκτωβρίου, με τον Προκόπη Αγγελόπουλο. Ακούστε, στο πρώτο μέρος της την πρόεδρο των Βενζινοπωλών Αττικής, Μίνα Ζάγκα η οποία προβλέπει και άλλη άνοδο των τιμών των καυσίμων, εξαιτίας της πρόθεσης των πετρελαιοπαραγωγών να μειώσουν την παραγωγή, δεν δικαιολογεί, ωστόσο, με κανέναν τρόπο το γεγονός ότι, για πρώτη φορά οι τιμές Βενζίνης και πετρελαίου κίνησης είναι στα ίδια επίπεδα, εξέλιξη που έχει να κάνει σαφέστατα με κερδοσκοπικά παιχνίδια. Σε ό,τι έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης, προβλέπει τιμή εκκίνησης στο 1,35 ευρώ το λίτρο και εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα είναι η βασική επιλογή για θέρμανση τον χειμώνα, με τη βοήθεια και του επιδόματος θέρμανσης η οποία θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Στέφανος Παλλαντζάς: Εδώ και τώρα ένα “εξοικονομώ” για τις πολυκατοικίες με νέα, ελκυστικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου, πολιτικός μηχανικός, Στέφανος Παλλαντζάς, ήταν καλεσμένος στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, με θέμα την ενεργειακή αναβάθμιση των παλιών κτιρίων, ως μοναδική λύση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης. Όπως επεσήμανε, το μέλλον των ιδιωτικών κτιρίων είναι αυτά να λειτουργούν με φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα από καθαρές πηγές, κάτι το οποίο, άλλωστε, αποτελεί και το ζητούμενο της κεντρικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το 2030 και έπειτα, που προβλέπει σπίτια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Ο κ. Παλλαντζάς ξεκαθάρισε ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι αποτελεσματικές και γίνονται ολοένα και φτηνότερες εξαιτίας του ανταγωνισμού. Στάθηκε, ωστόσο, στο γεγονός ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά ελκυστικά ώστε να πείσουν τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες να συμφωνήσουν σε συνολικές παρεμβάσεις, που και πιο φτηνές θα είναι και πολύ πιο αποδοτικές, σε σχέση με τις μεμονωμένες.

σχετικα ondemand