Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Παραδοσιακά παραμύθια του Ελληνισμού (Β΄ μέρος) | 13.07.2024, 17:00

Τέσσερα επιλεγμένα παραδοσιακά παραμύθια του τόπου μας από τη συλλογή «Παραδοσιακά παραμύθια του Ελληνισμού», τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζονται από την εκπομπή «Διηγήσεις – Ιστορίες και παραμύθια για μικρά και μεγάλα παιδιά», το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024, 17:00 με 18:00 ώρα Ελλάδας, από τη συχνότητα της «Φωνής της Ελλάδας».

Στην παρουσίαση της δεύτερης αυτής εκπομπής του αφιερώματος, ακούμε τρία ελληνικά παραδοσιακά λαϊκά παραμύθια. Το πρώτο παραμύθι «..να σου πω για τις Μοίρες;..» προέρχεται από το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας στη Στερεά Ελλάδα. Το διέσωσε η κα. Παρασκευή Αποστολοπούλου  ακούγοντας το από τις αφηγήσεις του  πατέρα της. Παραλλαγές του παραμυθιού αυτού υπάρχουν στο βιβλίο «Λαογραφικά Ξηρομέρου Ακαρνανίας» του Μ.Φ. Καραμεσίνη.

Το δεύτερο παραμύθι «Η κόρη, η μονάχη» προέρχεται από τη περιοχή της Καστοριάς στη Μακεδονία. Το διέσωσε ο κ. Γιώργος Παλιάτσος ανακαλώντας το από τις παιδικές του μνήμες. «..Τότε που οι γιαγιάδες αφηγούνταν ακόμα στις αυλές από τα αρχοντόσπιτα κάτω από τα πλατάνια..», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά .Το τρίτο και τελευταίο παραμύθι που ολοκληρώνει το αφιέρωμα μας είναι «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» που προέρχεται από το νησί της Ρόδου στα Δωδεκάνησα. Είναι παραδοσιακό παραμύθι της Ρόδου και το διέσωσε η κ. Ειρήνη Πολιά ανακαλώντας τις αφηγήσεις της γιαγιάς της των παιδικών της χρόνων.

Μετάδοση: Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, 17:00 – 18:00 ώρα Ελλάδας.

Παραγωγή – παρουσίαση: Μαρία Καραγιαννάκη Ιωνά.

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Στην εφαρμογή της Φωνής της Ελλάδας, διαθέσιμη στο Google Play Store και στο App Store.
  • Διαδικτυακά από το ertecho.gr (τη μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα των ραδιοφώνων της ΕΡΑ)
  • Στην Ελλάδα, ψηφιακά μέσα από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις στην ένδειξη «Voice of Greece».
  • Μέσω του Ertflix International
  • Δορυφορικά μέσω Hellas Sat και Hotbird.

Στοιχεία επικοινωνίας της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ