Αποτύπωμα Φούλη Ζαβιτσάνου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η αναβίωση ενός ορεινού xωριού ή «Vamvakou Revival» – ΑΠΟΤΎΠΩΜΑ Πέμπτη 25/08/2022

Ένα «πείραμα» που μας αφορά όλους λαμβάνει χώρα στο παραδοσιακό χωριό Βαμβακού στον Πάρνωνα Λακωνίας. Πρόκειται για το πρότζεκτ «Αναβίωση της Βαμβακούς» («Vamvakou Revival») που στόχο έχει να ξαναδώσει ζωή στο μέχρι πρόσφατα απόμακρο κι εγκαταλελειμμένο ορεινό παραδοσιακό οικισμό.

Νέοι από την Αθήνα και την Σπάρτη έφυγαν από την αστική ζωή με προορισμό την Βαμβακού και με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σύστησαν το 2018 έναν οργανισμό «για την αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής», όπως οι ίδιοι λένε.

Δύο γυναίκες της Βαμβακούς που αναγεννήθηκε, στο Marie Claire: «Τελειώνεις  τη δουλειά, βλέπεις τα δέντρα και ηρεμείς»
Ελένη Μάμη

Η Ελένη Μάμη, συνιδρύτρια και υπεύθυνη επικοινωνίας του πρότζεκτ, μας μιλά για το σχεδιασμό, τις συνεχείς πρωτοβουλίες και τους στόχους αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος.

Μας μιλά επίσης για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα, τις πολιτιστικές και οικονομικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει αυτή η μικρή νέα κοινότητα αλλά και για τα εμπόδια και  τις δυσκολίες αντιμετωπίζει.

Τέλος, μας μιλά για την δική της βιωμένη εμπειρία ως ένα άτομο που εγκατέλειψε την μεγάλη πόλη και ζει σε ένα ορεινό χωριό.