Πάρε τον Χρόνο σου Προκόπης Αγγελόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Πάρε τον Χρόνο σου |17-11-2022

Επετειακό χαρακτήρα είχε η εκπομπή ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ, της Πέμπτης, 17 Νοεμβρίου. Ντυμένη με τραγούδια που συνδέθηκαν με τον αντιδικτατορικό αγώνα ή λογοκριμένα από τη Χούντα, η εκπομπή φιλοξένησε τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας ΝΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ της Μελβούρνης, Σωτήρη Χατζημανώλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην άγνωστη πτυχή της αντίστασης κατά της Δικτατορίας, που είχε να κάνει με τις Ελληνικές εφημερίδες της Ομογένειας και κυρίως με την εφημερίδα που εργάστηκε ο ίδιος, όταν, το 1973, μετανάστευσε, με την οικογένειά του, στη Μελβούρνη. Με καταγωγή από τη Χίο, έζησε στα χρόνια της Επταετίας τους διωγμούς των αντικαθεστωτικών, μεταξύ των οποίων και του πατέρα του και εξήγησε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που οδήγησε την οικογένειά του στον ξένο τόπο. Είκοσι χρονών, το 1973, νεαρός δημοσιογράφος, συμμετείχε στην προσπάθεια που έκανε η εφημερίδα να γνωστοποιήσει στην Ομογένεια αυτό που γινόταν πίσω στην Πατρίδα. Ο κ. Χατζημανώλης αναφέρθηκε στα πρωτοσέλιδα της εποχής, αλλά και στο σήμερα και στο πως αντιμλαμβάνονται οι νεότερες γενιές των Ομογενών την επέτειο.

Στη δεύτερη ώρα, συνομιλήσαμε με τη δημοσιογράφο Ρένα Θεολογίδου για το πολιτιστικό Έγκλημα της Χούντας, με αφορμή ένα δικό της τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ στη Δημόσια Τηλεόραση, που βρίσκεται στο αρχείο της ΕΡΤ. Θυμήθηκε όσα έζησε από κοντά τα δύσκολα χρόνια της Επταετίας, αναφέρθηκε στους Καλλιτέχνες και Δημιουργούς και στη θλιβερή συγκυρία που ανάγκασε πολλούς από αυτούς να συνεχίσουν τον αγώνα στο περιθώριο, τα εγκλήματα αισθητικής με τις κακόγουστες παραστάσεις στο παναθηναϊκό Στάδιο και αλλού, αλλά στάθηκε και στην Τηλεόραση της Δικτατορίας, με τα δικά της εγκλήματα, τόσο στην Αισθητική όσο και στην Ενημέρωση.

σχετικα ondemand