ERTECHO  
ERTECHO 

Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERT echo [18.09.2023-24.09.2023]

21 ΣεπτεμβρίουΗμέρα Αλτσχάϊμερ και μια γυναίκα μας περιγράφει πως βίωσε την ασθένεια του συζύγου της, που ήταν ο έρωτας της ζωής της και χρειάστηκε να νικήσει πολλά εμπόδια.

«Αυτή η νύχτα μένει». Η σειρά ενθουσίασε, το βιβλίο ξεπούλησε και ο συγγραφέας του Θάνος Αλεξανδρής αφηγείται τις σκηνές που ο ίδιος βίωσε στις πίστες της επαρχίας

Ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας και που θα μπορούσαν να χαθούν στο χρόνο. Με αφηγητές τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τις ιστορίες αυτές συλλέγει και καταγράφει το Istorima, που συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και μπορείτε να τις ακούσετε στο ομώνυμο podcast στο ERTecho.

Αυτή την εβδομάδα θα ακούσουμε:

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου «Οι χαμένοι βοσκοί από τα Λεγραινά»

Το 1974 εργάτες που ανοίγουν έναν δρόμο στην Πάρνηθα, λύνουν τυχαία ένα μυστήριο τριάντα ετών: αυτό της εξαφάνισης δεκαεπτά βοσκών από τα Λεγραινά, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου ««Η μέρα θα ξανάρθει»: Πώς με βοήθησε ο Τόλκιν στη ζωή μου»

Ο Δημήτρης Κολοβός κατάφερε να ξεπεράσει μια πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή του, χάρη στον Τόλκιν. Κάθε μέρα ένιωθε ότι κουβαλούσε το δαχτυλίδι, όπως ο Φρόντο. Διαβάζοντας για ήρωες με μεγάλη εσωτερική μάχη, τι σημαίνει να παλεύεις για το καλό, κατάφερε το φως να νικήσει το σκοτάδι. Ο δικός του Σαμ, ο αγαπημένος φίλος και σύντροφος του Φρόντο, ήταν ο Τόλκιν.

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ««Πώς να μη σ’ αγαπώ, Μάρω μου;»»

Ένας μεγάλος έρωτας που νίκησε κάθε δυσκολία που συνάντησε στον δρόμο του, ακόμα και τη φθορά του χρόνου.

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Αυτή την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

«Αυτή η νύχτα μένει: Νύχτες στα σκυλάδικα του ’80

Ο Θάνος Αλεξανδρής ανακαλύπτει τις πίστες των σκυλάδικων της επαρχίας και γίνεται ένα με τον κόσμο τους. Ξέφρενες νύχτες, σπατάλη, μπράβοι, κονσομασιόν, από τον συγγραφέα του βιβλίου «Αυτή η νύχτα μένει».

«”Aurë entuluva”: A therapeutic fellowship»

Dimitris Kolovos managed to overcome a difficult time in his life thanks to Tolkien. Like Frodo, he felt the weight of the ‘ring’ he was carrying every day. Reading about the heroes and their internal struggles, what it means to fight for good, the light managed to vanquish the darkness within. His ‘Sam’ (Frodo’s loyal friend and companion) was Tolkien himself.

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTecho στην κατηγορία Podcasts. Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή είναι διαθέσιμα από τις 21.00, ενώ Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11.00 και το αγγλικό από τις 17.00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται ζωντανά από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου

Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

_____________

Info

Το Istorima δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του Istorima προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων κι ιστορίες του τόπου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERT echo [28.08.2023-03.09.2023]
Πόσες ιστορίες έχουν να μας πουν ο πρώην διευθυντής του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής
Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERT echo [21.08.2023-27.08.2023]
Πως είναι να βλέπεις τη γη να κινείται σαν θάλασσα εξαιτίας ενός σεισμού; Αφιερώσεις, καυγάδες και αστεία περιστατικά μας περιγράφει ένας ραδιοπειρατής που στα πρώτα
Istorima – Συνδέσου με την Ιστορία σου | αποκλειστικά στο ERT echo [14.08.2023-20.08.2023]
Αφιερωμένο σε δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Τορπιλισμό του ΕΛΛΗ (15 Αυγούστου 1940) και το Μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944) είναι το