Ο αθλητισμός στον προσφυγικό Βόλο (μέρος α’) | 11.12.2022, 11:00

Το αθλητικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ επιστρέφει στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και τα επόμενα δύο επεισόδια είναι αφιερωμένα στον προσφυγικό Βόλο, που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια εισδοχής προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η προσφυγική εγκατάσταση, η ανάδυση του συνοικισμού στη Νέα Ιωνία αλλά και η δημιουργία μικρότερων προσφυγικών θυλάκων σε άλλα σημεία της πόλης είναι η αρχή για τη δημιουργία της προσφυγικής ταυτότητας της πόλης από το 1922 και αργότερα.

Ωστόσο, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη εμφανίζονται και τα πρώτα αθλητικά σωματεία, χώροι συσπείρωσης των προσφύγων νεότερης ηλικίας αλλά και χώροι έκφρασης συλλογικών αιτημάτων, αιτήματα που σχετίζονται κυρίως με τη στέγαση και τους όρους διαβίωσης στους συνοικισμούς.

Στο 7ο και 8ο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της σειράς, οι ακροατές της ΕΡΑ ΣΠΟΡ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προσφυγική ομάδα «Νίκη» μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες των παιχτών της, που αγωνίστηκαν με τα χρώματα της ομάδας τα ύστερα μεταπολεμικά χρόνια.

Τα ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τον αθλητισμό στον προσφυγικό Βόλο θα μεταδοθούν από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ στις 11 και 18 Δεκεμβρίου, 11 με 12 το πρωί.

Έρευνα: Φρόσω Παύλου-Θωμάς Σίδερης

Τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Ιστορικός σύμβουλος: Σταύρος Ανεστίδης

ΕΡΑΣΠΟΡ 101.8 | https://www.ertecho.gr/radio/eraspor/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίσω από τα φώτα του Μουντιάλ | 04.12.2022, 10:00
Η εκπομπή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ "Στα γήπεδα της Ιστορίας", σε έρευνα και παρουσίαση Θωμά Σίδερη, παρουσιάζει αυτή την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, 10 με 11 το πρωί, ένα σπέσιαλ επεισόδιο
Παλαιστές και πεχλιβάνηδες (β’μέρος) | 27.11.2022, 10:00
Στο πέμπτο και έκτο επεισόδιο της σειράς ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ «Στα γήπεδα της ιστορίας» ξετυλίγεται η μακραίωνη ιστορία της πάλης όπως αναπτύχθηκε στο πλαίσιο
Τα αθλητικά σωματεία στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη στο Μεσοπόλεμο | 23.10.2022, 13:00
Τα αθλητικά σωματεία στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη ήταν κάτι περισσότερο από συλλόγους με αθλητική δραστηριότητα, ήταν πάνω απ’ όλα κοινωνικοί φορείς με έντονη
Αρμενικά προσφυγικά σωματεία και Αρμένιοι αθλητές στην εκπομπή «Στα γήπεδα της ιστορίας» |16.10.2022, 13:00
Μ’ ένα αφιέρωμα στην ιστορία του αρμενικού αθλητισμού κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στις 13:00, η εκπομπή «Στα γήπεδα της ιστορίας».