Έλα Απόψε στου Θωμά Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Επεισόδιο 2ο, Τα Βούρλα (α’ & β’ μέρος) | 11.02.2023

Το «Έλα απόψε στου Θωμά» δεν είναι απλά ένα ιστορικό ή αθλητικό ντοκιμαντέρ, είναι μία ραδιοφωνική περιπέτεια για όλα όσα ζήσαμε, όσα ακούσαμε και όσα θα θέλαμε να γευτούμε.

Στα ραδιοφωνικά επεισόδια της εκπομπής θα ξετυλίγονται προπολεμικές αλλά και μεταπολεμικές ιστορίες, ιστορίες από άσσους των γηπέδων, κινηματογραφικούς αστέρες και λαϊκά είδωλα περασμένων δεκαετιών, όλα πάνω στον καμβά της μνήμης και της γλυκιάς αναπόλησης.

Απρόσμενες συναντήσεις και θεματικές, άνθρωποι που μέχρι σήμερα δεν μίλησαν ποτέ στο ραδιόφωνο, ένα ραδιοφωνικό ταξίδι στις λαϊκές γειτονιές, στα προσφυγικά και εργατικά σπίτια, καθώς ένα ταξίμι ακούγεται από ένα ανοιχτό παντζούρι.

Τα Βούρλα, ένας περιώνυμος οίκος ανοχής των αρχών του 20ού αιώνα και του μεσοπολεμικού κόσμου, στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού του Πειραιά θα γίνει τόπος συνάντησης εκδιδομένων γυναικών, προαγωγών, πάσης φύσεως εγκληματιών.

Εκεί θα βρουν καταφύγιο απροστάτευτες προσφυγοπούλες μετά την Καταστροφή, από εκεί θα περάσει και η Τετράς, η Ξακουστή του Πειραιώς, ο Μάρκος, ο Δελιάς, ο Μπάτης και ο Στράτος, εκεί θα βρεθεί και η Ντουντού, η «κεφαλή» των Βούρλων με τις ποικίλες επαφές της με την Αστυνομία και το καθεστώς Μεταξά.

Τα Βούρλα, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στα όρια Κερατσινίου- Δραπετσώνας θα μετατραπούν σε φυλακές για ποινικούς και πολιτικούς κρατουμένους- θρυλική είναι άλλωστε και η απόδραση των 27 κομμουνιστών κρατουμένων τον Ιούλιο του 1955.

Για τα Βούρλα θα γραφτούν τραγούδια, στη Δραπετσώνα θα βρεθούν ο Στρίγγλας, ο Νίκος ο Τρελάκιας, η Σκολαρικού, η Γεωργία η Κρητικιά και όλα τα μυθικά πρόσωπα του Μεσοπολέμου.
Τα Βούρλα θα ισοπεδωθούν στο όνομα της ανάπτυξης τα μεταπολεμικά χρόνια και τίποτα δεν υπάρχει πια που να θυμίζει τον τόπο εγκλεισμού γυναικών και καταδικασμένων.

σχετικα podcasts