Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια» – «Γυάλινος κόσμος» Απόστολος Καλδάρας – Στέλιος Καζαντζίδης. Μέρος 1ο

Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Ιουλίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7.
Δεν έχει γίνει ποτέ μια ολοκληρωμένη έκδοση των τραγουδιών που έκαναν μαζί. Δεν έχω δει ποτέ μια φωτογραφία που να εμφανίζονται μαζί! Κι όμως, ο Στέλιος Καζαντζίδης συνεργάστηκε με τον Απόστολο Καλδάρα από το ξεκίνημά του. Και για μια εικοσαετία ηχογράφησε περισσότερα από 30 τραγούδια του – τα περισσότερα από τα οποία είναι γνωστά και πολυτραγουδισμένα. Μετρώντας ανάποδα στο χρόνο: «Γυάλινος κόσμος», «Αν είν’ η αγάπη έγκλημα», «Στο τραπέζι που τα πίνω», «Ας παν στην ευχή τα παλιά», «Όση γλύκα έχουνε τα χείλη σου», «Ότι αγαπώ εγώ πεθαίνει», «Τραγούδα καμηλιέρη», «Πέτρα θα ρίξω πίσω», «Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά», «Ποιος θα με πληροφορήσει», «Εγώ ποτέ δεν αγαπώ», «Είμαι ένα κορμί χαμένο» και αρκετά ακόμη. Τραγούδια στον απόηχο του ρεμπέτικου, στα χρόνια του γραμμοφώνου. Κι ύστερα, 45άρια με «ινδικές» αλλά και πιο κλασσικές λαϊκές αναφορές κι όσο περνούν τα χρόνια, με πιο κανταδόρικη διάθεση. Στις δύο εκπομπές, ακούμε όσο γίνεται περισσότερα από τα τραγούδια – τόσο τα γνωστά, όσο και κάποια που αξίζει τον κόπο να προσέξουμε εκ νέου. Και μέσα από μαρτυρίες και σκέψεις ανασυνθέτουμε την εποχή και την συνεργασία. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».
Σημείωση: Σκέφτηκα πολύ την εικόνα αυτής της ανάρτησης. Από τη στιγμή που δεν έχουμε μια κοινή τους στιγμή καταγραμμένη σε φωτογραφία, δεν ήθελα να αναπαραστήσουμε κάτι τέτοιο. Κατέληξα σε δυο διαφορετικές συλλογές – μια για τον καθένα – και στο διαφημιστικό της – μάλλον, μοναδικής – συνύπαρξής τους σε πάλκο, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Στου “Θείου” στη Νέα Ιωνία.

σχετικα ondemand