Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Ρένα Βλαχοπούλου : «Αμάρτησα για το …αρνί μου!» | 21.07.2023

Χαμένες και κερδισμένες ευκαιρίες στην δισκογραφία της Ρένας Βλαχοπούλου

Παρασκευή 21/7/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Η συμμετοχή της στην «Οδό ονείρων» είναι ίσως η πιο τρανταχτή χαμένη ευκαιρία στο πέρασμα της Ρένας Βλαχοπούλου στην ελληνική δισκογραφία. Παρ’ ότι είχε ξεχωριστή συμμετοχή στην πραγματοποίηση – ίσως και στη δημιουργία – της παράστασης, δεν συμμετείχε στο δίσκο με τις μουσικές και τα τραγούδια της. Γι αυτό είπαμε να ξεκινήσει από εκεί μια εκπομπή που έχει για θέμα της τις χαμένες αλλά και τις κερδισμένες ευκαιρίες στο πέρασμα της Ρένας Βλαχοπούλου στην δισκογραφία. Τραγούδια που τραγούδησε στη σκηνή αλλά δεν ηχογράφησε για την δισκογραφία τουλάχιστον στην εποχή τους. Τραγούδια που ηχογράφησε στην δισκογραφία αλλά ακούστηκαν λίγο ή πέρασαν απαρατήρητα… Και μαζί μ’ αυτά βέβαια και κάποιες από τις κερδισμένες ευκαιρίες στο πέρασμά της στην δισκογραφία. Κυρίως τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα για τα 4 μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη κι ίσως κάποια του Γιώργου Κατσαρού… Που αποτελούν την πιο γνωστή πλευρά του περάσματος της Ρένας Βλαχοπούλου στην δισκογραφία.

Μέσα από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, έχουμε την μοναδική καταγραφή της Ρένας Βλαχοπούλου σ ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι. Κι είναι αυτό το «Έλα πάρε μου τη λύπη» με στίχους του Νίκου Γκάτσου. Στην «Οδό ονείρων», η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν μια από τις αδελφές Τατά , έλεγε και άλλα τραγούδια του Χατζιδάκι εκείνης της εποχής, αλλά εμφανιζόταν και σε μια κινηματογραφική προβολή μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ήταν μια χήρα που φιλοδοξούσε να γίνει σταρ του σινεμά. Και πράγματι γίνεται, η ξακουστή Ρένα Βόλβο, και γυρίζει μια ταινία της Πιπίνος Φίλμ με σκηνοθέτη τον Τζών Φάπας – τον υποδυόταν ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Ο τίτλος της ταινίας είναι «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας» και σ’ αυτήν τσακώνονται ένας τσέλιγκας κι ένας λήσταρχος για μια βλαχοπούλα που είχε κλέψει ένα αρνί. Στην ταινία – η οποία έχει διασωθεί και πριν λίγα χρόνια είχε αναγγελθεί ότι θα περιλαμβανόταν σε μια επανέκδοση του δίσκου – ήταν ο Μίνως Αργυράκης τσέλιγκας, ο Μάνος Χατζιδάκις λήσταρχος Μπαρμπούλας και η Ρένα Βόλβο – Βλαχοπούλου ήταν που «αμάρτησε για το αρνί της» – ο τίτλος κατά τα πρότυπα ταινιών των προηγούμενων χρόνων. Κλείνοντας το μάτι στην τραγουδιστική καριέρα της Ρένας Βλαχοπούλου που στηρίχτηκε τόσο σε ρομαντικά ερωτικά τραγούδια όσο και σε τζάζ αλλά μεγαλούργησε ως χιουμοριστική περσόνα στα μιούζικαλ του Δαλιανίδη, είπαμε να βάλουμε ως υπότιτλο στην εκπομπή ακριβώς αυτό το «Αμάρτησα για το …αρνί μου!.

Πέρα από τις αναφορές και τις επιλογές από την «Οδό ονείρων» και το Χατζιδάκι, ακούμε ακόμη : Τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Γιώργου Μουζάκη, του Μενέλαου Θεοφανίδη. Τα μοναδικά τραγούδια του Σπύρου Περιστέρη που ηχογράφησε στα χρόνια του ’50, με τον Γιάννη Τατασόπουλο στο μπουζούκι. Κι ακόμη, κάποιες από τις τελευταίες της ηχογραφήσεις. Την πιο πλήρη εκδοχή του «Θα σε πάρω να φύγουμε» του Γιάννη Σπάρτακου και του Αλέκου Σακελλάριου και την παρουσία της στη συναυλία του Σπάρτακου στο Θέατρο Λυκαβηττού το 1984 αλλά κι ένα ντουέτο που ετοιμάστηκε για μια συνύπαρξή της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη λίγο πριν το τέλος εκείνης και έγινε τελικά με τον Λάκη Λαζόπουλο. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία της ανάρτησης, από το «κινηματογραφικό ένθετο» της «Οδού ονείρων». Η Ρένα Βλαχοπούλου – Βόλβο και ο Μάνος Χατζιδάκις – λήσταρχος Μπαρμπούλας. «Αμάρτησα για το αρνί μου».

σχετικα ondemand