Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Πες μου παππού, αυτός ο κόσμος πάει που;» | 02.05.2023

Τραγούδια – λεπτομέρειες από όλες τις εποχές του Άκη Πάνου.

Τρίτη 2/5/ 2023, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Στράτος Διονυσίου και Μιχάλης Μενιδιάτης, Γιώργος Νταλάρας και Γιώργος Μαργαρίτης, Μανώλης Τοπάλης αλλά και ο ίδιος ο Άκης Πάνου. Το τραγούδι «Πες μου παππού», με τα χρόνια γνώρισε και άλλες εκτελέσεις. Όταν πρωτοβγήκε όμως, το πρωτοτραγούδησε ο ίδιος ο Άκης Πάνου. Χαρακτηριστικές σκέψεις με τον δικό του τρόπο… Διατυπώθηκαν για πρώτη φορά σε τραγούδι το 1985. Σ’ ένα μικρό δισκάκι 45 στροφών. Ο ίδιος τραγουδούσε, είχε παίξει όλα τα όργανα και είχε ακόμα ηχογραφήσει σε δικό του χώρο… «Στίχοι Μουσική Ερμηνεία Εκτέλεση και κατασκευή Οργάνων ηχοληψία στούντιο Άκης Πάνου 100% σημείωνε πάνω το μικρό αυτό δισκάκι. Τότε, έδωσε και κάποια τραγούδια του στον Γιώργο Μαργαρίτη, στην μια όψη του δίσκου «Ο τελευταίος πυρετός» – ο τίτλος από το ομώνυμο τραγούδι του Άκη Πάνου. Όταν αργότερα, ξανανέβηκε στο πάλκο του «Επειγόντως» της Φωκίωνος Νέγρη, το μοναδικό καινούργιο τραγούδι που ηχογράφησε ήταν το «Ιώδιο, καίσιο, στρόντιο».

Ο τελευταίος ολόκληρος δίσκος του Άκη Πάνου με καινούργια τραγούδια, ήταν τελικά το «Θέλω να τα πω» με τον Γιώργο Νταλάρα, στα 1982. Στα χρόνια του ’80 ακριβώς, άρχισαν και οι πρώτες διασκευές τραγουδιών του από τον Νίκο Πορτοκάλογλου, αν και εκδόθηκαν αργότερα… Τραγούδια από την πρώτη εποχή του Άκη Πάνου, όπως το «Είδα τα μάτια σου κλαμένα» και το «Και τι δεν κάνω». Αργότερα, τραγουδήθηκαν ακόμη περισσότερο. Σήμερα όμως, θα ακούσουμε τις πρώτες τους εκτελέσεις. Και η εκπομπή ολοκληρώνεται με κάποιες δεύτερες εκτελέσεις τραγουδιών του Άκη Πάνου που επιχείρησε ο ίδιος στα χρόνια του ’70, αλλά και με καινούργια τραγούδια – κυρίως λιγότερο γνωστά – που έγραψε εκείνα τα χρόνια για τον Στράτο Διονυσίου, τον Μιχάλη Μενιδιάτη αλλά και τον Μανώλη Τοπάλη : «Ήτανε λέει», «Το σχολειό της βιοπάλης»… Πάντα, με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ : Στη φωτογραφία της ανάρτησης το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του μικρού δίσκου με το “Πες μου παππού”. 1985,

σχετικα ondemand