Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Μαραίνομαι ο καημένος, σαν το βασιλικό…» | 21.04.2023

Αργά και χορευτικά τραγούδια με την ΤΑΣΙΑ ΒΕΡΡΑ  από το Αρχείο της ΕΡΑ

Εκπομπή 2η  (Ηχογράφηση 1989 )

Παρασκευή 21/4/23 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο πρόγραμμα 103.7 και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Μάνος Αχαλινωτόπουλος : κλαρίνο, Βασίλης Κατράκος : λαούτο, Ανδρέας Παππάς : νταρμπούκα, Κώστας Πίτσος : κιθάρα

Και είναι 8 Ιανουαρίου του 1989, στα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας που συνοδεύουν την Τασία Βέρρα σε μια ηχογράφηση δημοτικών τραγουδιών, που προορίζονται για την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Λαϊκοί πρακτικοί οργανοπαίχτες». «Λιούλιος», «Σήκω Διαμάντωμ», «Δημάκης», «Μαραίνομαι ο καημένος», «Αγγέλω, κρένει η μάνα σου» αλλά και «Το Ανεστάκι» και ένας «σαμπάχ μανές». Χορευτικά αλλά και αργά δημοτικά τραγούδια, απ’ αυτά που αποτελούν την αδυναμία της Τασίας Βέρρα αλλά και αυτά που θεωρούνται ίσως μια από τις κορυφαίες ειδικεύσεις της. Με το καθένα απ’ αυτά να κουβαλάει και μια ξεχωριστή ιστορία και τη διάρκειά τους να ξεπερνάει  τις ραδιοφωνικές συνήθειες. Πάντα με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΥΓ   ( 1) :  « Μου άρεσε το κλαρίνο αλλά όχι  ως φωνακλάδικο όργανο, υπαίθριο. Ποτέ δεν το είδα έτσι. Άλλωστε, δεν είναι. Μπορεί σε κάποιες εκδοχές βέβαια, μαζί μ όλα αυτά τα τσολιαδάκια και το κακό φολκλόρ, να πέρασε μια κακή εκδοχή του. Ίσως και αυτή η κακή εκδοχή του, να επισκίασε την ουσία του. Εν τέλει όμως, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν όργανα τα οποία καθορίζουν περιοχές πιά ή καθορίζουν χρώμα, ή ταυτότητα ή γεωγραφία. Θυμάμαι κάποια πρωινά με την Τασία τη Βέρρα, σε γλέντια και πανηγύρια.  Το χαρμόλυπο συναίσθημα σ όλο του το μεγαλείο. Έλεγε κάποια καθιστικά κομμάτια και ένοιωθες αυτό που λέει αυτό το γαμήλιο τραγούδι : “Τον άγγελο φιλεύουνε και το Χριστό κερνούνε”. Σα να τους είχες μαζί σου αυτούς, την ώρα που τα τραγουδούσε. Μιλάμε για στιγμές θαυματουργικές, στιγμές που το φώς ήταν ιλαρό, γλυκύτατο…. Στιγμές ανυψωτικές που καμιά φορά ειδικά γι αυτό το χώρο διαφεύγουν και της δισκογραφίας». ( Από συνομιλία με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο στα χρόνια του ’90 )

ΥΓ (2 ) : Η φωτογραφία της ανάρτησης από ένα νεώτερο πέρασμα της Τασίας Βέρρα από τα στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, για να παρουσιάσουμε μια νεώτερη σειρά ηχογραφήσεών της με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο στο κλαρίνο. 30 Ιανουαρίου 2008.  

σχετικα ondemand