Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

“Από τον Χρύσανθο στον Ψαραντώνη” Παλιές και νέες ιστορίες μεταξύ Πόντου και Κρήτης| 30.03.2023

Πέμπτη  30/3/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

30 Μαρτίου το 2005, έφυγε από τη ζωή στα 71 του χρόνια, ο Χρύσανθος… Πριν λίγες μέρες, στο «Παλλάς», ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσίασε ένα υλικό μεταξύ Πόντου και Κρήτης με το δικό του τρόπο… Μαζί μ’ αυτά, μια σύγχρονη φωτογραφία του Ψαραντώνη με τον Μανώλη Λιδάκη, ο απόηχος ενός ριζίτικου αλλά και πολλές παλιές και νέες, γνωστές και λιγότερο γνωστές ηχογραφήσεις – ακούσματα της τελευταίας περιόδου, μας οδήγησαν στις σημερινές μας επιλογές. Με την εικόνα δυό τοπικών μουσικών κόσμων που παραμένουν ενεργοί κάθε στιγμή… Κάποια από τα πρόσωπα, κάποια από τα δημιουργήματά τους, ταξιδεύουν με τον καιρό και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με άλλες αφορμές και – συνήθως – χωρίς να ξέρουμε την «τοπική» τους ιστορία… Από την εποχή των συρτών και των ριζίτικων του Κώστα Μουντάκη και του Νίκου Ξυλούρη, στο «Άστρα μη με μαλώνετε», το «Τούτο το μήνα», το «Πάντα θλιμμένη χαραυγή»… Κι από την άλλη όχθη… «αναστορώ τα παλαιά». Ο Χρύσανθος με τα τραγούδια του Πόντου, με τα τραγούδια του Χριστόδουλου Χάλαρη ή τραγουδώντας με τον Στέλιο Καζαντζίδη. «Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» καθώς «Την πατρίδα μου έχασα». Όλα αυτά τα χρόνια, είναι κάποια είδη και πολλοί «τοπικοί» μουσικοί που δημιουργούν συνεχώς. Κι ακόμη, πολύκοσμες εκδηλώσεις που αφορούν τοπικά μουσικά ακούσματα που δεν απασχολούν και πολύ τα «επίσημα» μέσα της δισκογραφίας και της ενημέρωσης. Μ’ αυτή την πυξίδα οι σημερινές μας επιλογές. Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Στην φωτογραφία της ανάρτησης, οι ζωγραφιές του Χρύσανθου και του Ψαραντώνη. Η πρώτη από ένα λεύκωμα αφιερωμένο σ’ αυτόν, η δεύτερη από δίσκο που εκδόθηκε στο «Σείριο» του Μάνου Χατζιδάκι.

σχετικα ondemand