Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Τα τραγούδια της Χαρούλας / Μάνος Λοΐζος – Χάρις Αλεξίου | 29.03.2023

Ενας δίσκος, μια ιστορία, μια εποχή ( Ιούνιος 1979 )

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Κι όμως… Το «Όλα σε θυμίζουν», το τραγούδι που έμελλε να αποτελέσει το κορυφαίο σε αποδοχή από αυτό το δίσκο – και στον κόσμο και στον χρόνο – δεν ήταν παρά το Α5 στην πρώτη έκδοση του δίσκου βινυλίου. Και μάλιστα, η μελωδία του είχε γραφτεί χρόνια πριν, αρχικά πάνω σε στίχους του Φώντα Λάδη που μιλούσαν για μια “πεταλούδα”. Πάνω σ’ αυτή τη μελωδία, ο Ρασούλης γράφει τους στίχους του «Όλα σε θυμίζουν» και μάλιστα στο περιθώριο μιας …τελετής γάμου. Σύμφωνα με αφήγηση του Μανώλη Ρασούλη : «Στο “φαντάρο” το δεύτερο κουπλέ έλεγε “Η πόλη σαν τη γκόμενα / όλο ματιές κι επόμενα”. Λέει η Χαρούλα “δεν το λέω εγώ αυτό”. Αφού δε θες “γκόμενα” σκέφτομαι εγώ, εντάξει θα σου φτιάξω μία …αρχόντισσα να σε σώσω απ’ τη …λάσπη και το πεζοδρόμιο. Έτσι γράφτηκε το “ Η πόλη σαν τη γόησσα/ σαν την παλιά αρχόντισσα” που επίσης ήταν πολύ ωραίο».

Ίσως το πιο έντονο σημείο αιχμής στη διάρκεια της δημιουργία του δίσκου, ήταν το πέρασμα της στιχουργικής του Ρασούλη σ έναν πιο “κατεστημένο” ιδεολογικά όσο και εμπορικά χώρο. Μάλλον δεν ήταν και τόσο εύκολο ακόμη τότε. Θυμάμαι μια σχετική μαρτυρία της Χαρούλας Αλεξίου, χρόνια μετά : “ …Αυτός ο καινούργιος λόγος του Ρασούλη, δημιουργούσε φοβερές κορυφώσεις σ αυτή την ιστορία. Σε ξετρέλαινε αλλά και σε προβλημάτιζε. Εγώ είχα αντιδράσει πολλές φορές με τους στίχους.”Την όγδοη μέρα ο Θεός έφτιαξε και το μπαγλαμά” .Τι είν’ αυτό τώρα; Δε μπορούσα να το καταπιώ στην αρχή. Μετά βέβαια…ο χρόνος μ έπεισε».

Στη σειρά όπου ακούμε κάποιους δίσκους ολόκληρους, σαν να ακούγαμε με προσοχή τις δυο πλευρές ενός παλιού δίσκου βινυλίου, ακούμε σήμερα «Τα τραγούδια της Χαρούλας» του Μάνου Λοίζου με στίχους του Μανώλη Ρασούλη και του Πυθαγόρα και φυσικά με ερμηνεύτρια την Χαρούλα Αλεξίου. Και αναφέρουμε μικρές ιστορίες ή κάνουμε σκέψεις. Για τότε και για τώρα.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand