Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Παναγιώτης Τούντας 100 χρόνια μετά!» | 02.02.2023

Χρόνια στο φως, χρόνια στη σιωπή…

Και μια συνομιλία με τον Μανώλη Πάππο

Πέμπτη 2 /2/23, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Μετράνε πια 100 χρόνια από τις πρώτες ηχογραφήσεις του Παναγιώτη Τούντα στην Αθήνα. Ποιος να το φανταζόταν ότι σήμερα, θα δίνονταν στη δημοσιότητα ανέκδοτο υλικό από τον θησαυρό του; Με αφορμή μια νέα προσέγγιση σε ανέκδοτο υλικό του Παναγιώτη Τούντα τις επόμενες μέρες στο «Μικρό Παλλάς», μιλάμε με τον σολίστα του μπουζουκιού Μανώλη Πάππο, που έχει αναλάβει την συμπλήρωση, την ανασύνθεση και την ενορχήστρωσή του. Και παράλληλα, σχεδόν επί τροχάδην, κάνουμε το ταξίδι αυτών των 100 χρόνων, με τις παλιές αλλά και τις νεώτερες «φωνές» του.

Κορυφαίος παράγοντας της δισκογραφίας, συνθέτης και μουσικός στα προπολεμικά χρόνια. Με 300 τραγούδια στο όνομά του, πρωταγωνιστής στην ανακάλυψη ή στη στήριξη τραγουδιστών που σημάδεψαν εκείνη την εποχή ( Εσκενάζυ, Ρούκουνας, Στελλάκης, Νούρος ). Τραγούδια στον απόηχο του σμυρνέικου, τραγούδια με τον ήχο του ρεμπέτικου. Πεθαίνει στην Κατοχή και για 30 χρόνια μετά, δεν μιλάει κανείς γι’ αυτόν. Ακόμα και τα λίγα τραγούδια του που ξαναηχογραφούνται από παλιούς συνεργάτες του ( Στράτος Παγιουμτζής ) αποδίδονται …σε άλλα ονόματα. Ως ότου, στα χρόνια του ’70, επανέρχεται το όνομα και η φήμη του! Με την «Δημητρούλα» που ξαναλέει η Χάρις Αλεξίου, με το «Μπήκε ο χειμώνας» που ξαναλέει ο Γιώργος Νταλάρας και με αφηγήσεις όσων συνεργατών του ζουν ακόμα. Στις επόμενες δεκαετίες, ξανακούμε σχεδόν όλο το υλικό του και εστιάζουμε εκ νέου στην ιστορία του. Με τις παλιές αλλά και με νέες εκτελέσεις ( Γλυκερία, Γκολές, Αγάθωνας, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, Τσιρίδου, Rebetien…). Στην εκπομπή, εναλλάσσονται οι εποχές, οι συνθήκες, τα πρόσωπα και οι εκτελέσεις όλων αυτών των χρόνων.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ: Στη φωτογραφία της ανάρτησης, προπολεμική διαφημιστική καταχώρηση. Ο χαρακτηρισμός «τσαχπίνικα» θεωρείται αβανταδόρικος!

σχετικα ondemand