Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Οι «15 εσπερινοί», ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ανδρέας Ροδουσάκης και ο mr …Κοντραμπάσσος | 13.01.2023

Παρασκευή 13/1/22 , 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ακούγοντας στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς την είδηση της φυγής του κορυφαίου εκτελεστή του κοντραμπάσου από τη γενιά του, του Ανδρέα Ροσουσάκη, ο νους μου πήγε σε μια ερώτηση που του είχα κάνει στα πλαίσια μιας μεγάλης μας συνομιλίας πριν 25 χρόνια περίπου. Για τον ίδιο και το κοντραμπάσο : «Σ’ έναν άνθρωπο που ακούει και θέλει να προσέξει τον ήχο του κοντραμπάσου σας για πρώτη φορά, τι θα προτείνατε πρώτα πρώτα;» τον είχα ρωτήσει.

Η απάντηση του Ροδουσάκη : « Από όσα έχω παίξει, θα διάλεγα κατ’ αρχήν τους «Δεκαπέντε εσπερινούς»… Ένα έργο που έχει γίνει σε πολύ προσωπικό ύφος εκτέλεσης με Φάμπα, Μηλιαρέσση, Κρίθαρη, το Μάνο και εμένα. Και μπορώ να πω ότι σ αυτό το σημείο ο Μάνος Χατζιδάκις έφερε το κοντραμπάσο πολύ μπροστά. Κανένας άλλος δε χρησιμοποιούσε το δοξάρι σαν ήχο που τον χρειαζόταν μες στα κομμάτια του. Ο Μάνος, με το δοξάρι αρχίζει και βγάζει έναν νέο ήχο στις ηχογραφήσεις του. Και από τότε, αυτό το στοιχείο αρχίζει και μπαίνει και σε ηχογραφήσεις άλλων συνθετών και με άλλους εκτελεστές. Ο Χατζιδάκις όμως είναι το ερέθισμα».

Οι «Δεκαπέντε εσπερινοί» είναι μια οργανική απόδοση τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1964. Αυτή την ηχογράφηση λοιπόν, επέλεξε λίγο πριν το 2000 ο Ανδρέας Ροδουσάκης, ως προσωπική έκφραση αλλά και ως πρόταση σε κάποιον που θέλει να προσέξει τη χρήση του οργάνου του, του Mr …κοντραμπάσου – όπως το δήλωνε, λέει, στο εισιτήριο κάποιων αεροπορικών ταξιδιών. Στη μνήμη του Ανδρέα Ροδουσάκη λοιπόν, είπαμε σήμερα στην εκπομπή, να ακούσουμε τους «15 εσπερινούς» . Κι ανάμεσα σ’ αυτούς, να διαβάσουμε κάποια σύντομα αποσπάσματα από τις συζητήσεις μας τότε μαζί του.

Πάντα, με τη διάθεση του «Παρ’ το αλλιώς… θα βρεις!».

ΣΗΜ : Στην εικόνα της ανάρτησης, το εξώφυλλο των “Δεκαπέντε εσπερινών“, η φωτογραφία από την ηχογράφησή τους που υπήρχε στον παλιό δίσκο και μια φωτογραφία του Ανδρέα Ροδουσάκη με το κοντραμπάσο του, από τη δημοσίευση ενός μέρους της συνομιλίας μας.

σχετικα ondemand