Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Χριστούγεννα στου «Καλαματιανού», 70 χρόνια πριν! | 27.12.2022

Με την Σωτηρία Μπέλλου και τον Μανώλη Χιώτη

Τρίτη των Χριστουγέννων 27-12-22, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Τέτοιες μέρες που ο τηλεοπτικός χρόνος γεμίζει με προγράμματα νυχτερινών κέντρων και οι επισκέψεις σε νυχτερινά κέντρα γίνονται περισσότερες. Είπαμε κι εμείς, να μην …πρωτοτυπήσουμε! Η ίδια η Σωτηρία Μπέλλου μας συστήνει το συγκρότημα με επικεφαλής τον Μανώλη Χιώτη που παίζει στο κέντρο του «Καλαματιανού» στις Τζιτζιφιές…70 χρόνια πριν! Και όλοι μαζί παίζουν και τραγουδούν, επιτυχίες του Χιώτη και δικές της αλλά και άλλα τραγούδια της εποχής. «Παρτίδες», «Πεταλάκια», «Είπα να σβήσω τα παλιά», «Ένας σατράπης θηλυκός» αλλά και τη «Γερακίνα» κι ένα ρουμελιώτικο τσάμικο, το «Συννέφιασε στον Παρνασσό» – είναι η μοναδική φορά που ηχογραφήθηκε με την Μπέλλου ένα τέτοιο τραγούδι!

Είναι μια πρόχειρη ηχογράφηση με τα μέσα της εποχής εκείνης που ότι χάνει σε καθαρότητα στον ήχο της, το κερδίζει γενικότερα για το μουσικό κλίμα της αλλά και για την δυναμική της ως ένα σπάνιο ντοκουμέντο από εκείνη την εποχή. Με τους μουσικούς και τους τραγουδιστές να ηχογραφούν όχι για το κοινό του μαγαζιού, αλλά – απ ότι λένε – με στόχο κάποιους αμερικάνους που ίσως περιμένουν να τους καλέσουν να παίξουν εκεί. Είναι η εποχή που πολλοί εκπρόσωποι του λαϊκού τραγουδιού ταξιδεύουν ή σκέφτονται να ταξιδέψουν στην Αμερική. Αυτή η διαδικασία, τους κάνει να αισθάνονται αρκετά χαλαροί και να … πειράζονται μεταξύ τους. Απευθύνονται ο ένας στον άλλον με προκλητικούς χαρακτηρισμούς αγάπης και έχουν και τις σχετικές απαντήσεις : «Με ζηλεύετε γι αυτό με λέτε …μπεκρού και γεροντοκόρη» απαντά η Μπέλλου για να καταλήξει αυστηρά πριν ξεκινήσουν πάλι να παίζουν και να τραγουδούν : «Για περάστε τώρα να πιάσουμε τον …γκασμά!».

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand