Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«Νοιώθω πιο δικό μου ότι έχασα κι ότι έχω δεν μού κάνει και το ξέχασα…»| 08.12.2022

Πέμπτη 8/12/22, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Με τη συμμετοχή του πρώτου ερμηνευτή, του Βασίλη Λέκκα, αλλά και του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ο οποίος δούλεψε για την νεώτερη εκδοχή του, ξανακούμε το «Ασίκικο Πουλάκη» του Μίκη Θεοδωράκη με στίχους του Μιχάλη Γκανά.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γράφει το «Ασίκικο πουλάκη» στα 70 του χρόνια, το 1996, με στίχους του Μιχάλη Γκανά. Ως φόρο τιμής στα παιδικά του ακούσματα από την Μικρά Ασία και την Κρήτη. Μικρασιάτισσα ήταν η μητέρα του – η οικογένεια Πουλάκη, από την οποία γεννήθηκε και ο τίτλος – και βέβαια Κρητικός ο πατέρας του. Με τη διάθεση να τα δει στο παρόν, διάλεξε τότε τον Γιάννη Σπάθα να δώσει ήχο στο δίσκο και τον Βασίλη Λέκκα ως ερμηνευτή. 26 χρόνια μετά, αυτές τις μέρες, κυκλοφόρησε μια άλλη εκδοχή για αυτό τον κύκλο τραγουδιών.Μια εκδοχή που διαμόρφωσε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Με βάση τις δικές του μουσικές αναζητήσεις και τον ήχο της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου που εδώ και 25 χρόνια πια, «ακούει» στις μέρες μας τον ήχο που είχαν τα ανάλογα συγκροτήματα της Σμύρνης, της ανατολικής μουσικής παράδοσης. Και με τη φωνή του Γιάννη Διονυσίου, λαϊκού τραγουδιστή που γεννήθηκε και μεγάλωσε ακριβώς αυτά τα χρόνια.

Στην εκπομπή, καθώς  εναλλάσσονται τα τραγούδια από τις  δύο εκδοχές του έργου, περιγράφουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώθηκε η κάθε μια και συζητάμε με τον Βασίλη Λέκκα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη γι’ αυτές.  Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Ο στίχος του τίτλου, από το «Κοίτα με στα μάτια», το πιο γνωστό μάλλον τραγούδι του κύκλου. Στις φωτογραφίες της ανάρτησης τα εξώφυλλα των δύο εκδόσεων και μια κοινή φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Σπάθα και του Βασίλη Λέκκα με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη. 

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

σχετικα ondemand