Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

«…κι αν χιονίζει και αν βρέχει, τ’ αγριολούλουδο αντέχει!» β’ μέρος | 29.11.2022

ΜΕ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

Δευτέρα 28 και Τρίτη 29/11/22, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Ο στίχος «κι αν χιονίζει και αν βρέχει τ’ αγριολούλουδο αντέχει» περιγράψει μάλλον και την διαδρομή του συγκεκριμένου τραγουδιού αλλά και τη διαδρομή της γραφής του Πυθαγόρα μέσα από τα χρόνια. Φέτος συμπληρώνονται 43 χρόνια από τότε που έφυγε, σε ηλικία μόλις 49 χρονών.

Με δικούς του στίχους η «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα  αλλά και το «Ξαναβλέπω το παλιό το αμαξάκι» του Νίκυ Γιάκοβλεφ. Το «Κάθε λιμάνι και καημός» του Κατσαρού, «Ο Σταμούλης ο λοχίας» αλλά  και το «Θα με θυμηθείς» του Σπανού και το «Τέλι, τέλι, τέλι» με τον Μάνο Λοΐζο… Συνολικά, ο Στέλιος Καζαντζίδης έχει ηχογραφήσει 58 στίχους του Πυθαγόρα. Ουσιαστικά, είναι ο τρίτος σε αριθμό τραγουδιών στιχουργών που τραγούδησε, μετά τον Χρήστο Κολοκοτρώνη και τον Κώστα Βίρβο. Με τους δύο έχει κάνει πολύ περισσότερα τραγούδια σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα – η συνεργασία τους είχε ξεκινήσει στα χρόνια του ’50. Με τον Πυθαγόρα συνεργάστηκε μια δεκαετία μόλις, έχουν κάνει όμως μαζί πολλά ανθεκτικά στο χρόνο και πολυτραγουδισμένα κομμάτια. Με τον Νικολόπουλο, με τον Καλδάρα, με τον Βασιλειάδη, με τον ακορντεονίστα Κώστα Σταματάκη αλλά πρώτα πρώτα με τον Γιώργο Κατσαρό.

Η αλήθεια είναι ότι συχνά έχουμε τη διάθεση να ακούμε τραγούδια με στίχους του Πυθαγόρα ή να αναφερόμαστε στον στιχουργό Πυθαγόρα. Κάθε φορά ξεκινάμε με την διάθεση να φωτίσουμε μια συγκεκριμένη συνεργασία του, ένα συγκεκριμένο κομμάτι της διαδρομής του. Στο τέλος όμως, επειδή νοιώθουμε ότι  δεν έχουμε δώσει την σημασία που αρμόζει στο σύνολο του έργου του, κάνουμε μια ευρύτερη επιλογή συνεργασιών και εποχών.  Η περίπτωση του ΠΥΘΑΓΟΡΑ στο ελληνικό τραγούδι, είναι οπωσδήποτε ξεχωριστή. Μπλέχτηκε στην αγορά του τραγουδιού στα χρόνια του ’60 και – κυρίως – του ’70. Έγραψε ένα τεράστιο αριθμό τραγουδιών. Ο μέσος όρος των περισσότερων απ’ αυτά, είναι καλογραμμένα και περιεκτικά και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Πολλά από αυτά, τραγουδιούνται πολύ μέχρι τις μέρες μας…. Είτε ακουμπούν στο ερωτικό «μελό», είτε μιλούν για τα μικρά όνειρα των ανθρώπων, είτε στέκονται σε στιγμές της ιστορίας.  Καθώς έφυγε νέος από τη ζωή, δεν πρόλαβε να απολαύσει τη δημοσιότητα των νεώτερων χρόνων.  Επιμένουμε πάντα ότι  η έλλειψή των «σταθερών» της γραφής του, ήταν έντονη στη δισκογραφία  όλων των νεώτερων χρόνων. Και επιστρέφουμε στα τραγούδια του… Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΥΓ : Η φωτογραφία της ανάρτησης από την πρώτη απονομή χρυσού δίσκου, για την «Μικρά Ασία» του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα. Οι δημιουργοί μαζί με τους ερμηνευτές του δίσκου. Από αριστερά, Απόστολος Καλδάρας, Πυθαγόρας, Χάρις Αλεξίου και Γιώργος Νταλάρας.

σχετικα ondemand