Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια : Ο Κόκοτας και τα ρεμπέτικα (β’ μέρος) | 04.10.2022

Δευτέρα 3 και Τρίτη 4/10, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Μια σχετικά άγνωστη σελίδα της δισκογραφίας του Σταμάτη Κόκοτα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 είναι η εκτέλεση τραγουδιών των Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Χατζηχρήστου κ.α. Στο πέρασμά του από τα δισκάκια των 45 στροφών στους μεγάλους δίσκους βινυλίου, ύστερα από τον δίσκο με τον Σταύρο Ξαρχάκο και τρείς συλλογές με επιτυχίες, ο Κόκοτας κάνει δύο δίσκους με νέες εκτελέσεις παλιών λαϊκών τραγουδιών. Τραγουδιών από τα προπολεμικά χρόνια κι ως την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία. Τα «12 φύλλα της καρδιάς» και τα «Παλιά μεράκια» με βασικό συνεργάτη τον Αντώνη Κατινάρη. Στους δύο δίσκους, υπάρχουν 13 τραγούδια του Απόστολου Χατζηχρήστου και ενδεικτικές επιλογές από Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Μητσάκη, Μπαγιαντέρα, Τούντα, Καρίπη και Λαύκα. Με τον Τσιτσάνη βέβαια, ήδη είχαν συναντηθεί στη δισκογραφία, με ένα 45άρι με δύο καινούργια τραγούδια , από τα οποία το «Κάποιο αλάνι απ’ το λιμάνι» έγινε πιο γνωστό. Η σχέση τους αναπτύχθηκε πολύ στενά μέσα από τα χρόνια, με τον καθένα να εκφράζει ιδιαίτερη αδυναμία για τον άλλον. Ο Κόκοτας συμμετέχει στο δίσκο «Τα ωραία του Τσιτσάνη» τραγουδώντας μαζί με τον δημιουργό τη «Ζαίρα» και το «Ομορφόπαιδο», αλλά και ηχογραφεί τα τελευταία καινούργια τραγούδια του συνθέτη, όταν εκείνος είχε φύγει πια από τη ζωή, με την επιμέλεια του Μίκη Θεοδωράκη. Προτού ηχογραφήσει τους δύο αυτούς δίσκους ο Κόκοτας, είχε τραγουδήσει και Βαμβακάρη, στον δίσκο του Σταύρου Ξαρχάκου «Μάρκος ο δάσκαλός μας».

Εμείς θα μείνουμε στα «12 φύλλα της καρδιάς» και τα «Παλιά μεράκια» . Είναι δύο μεγάλοι δίσκοι πολύ χαρακτηριστικοί για την αντιμετώπιση των παλιών λαϊκών – ακόμη η λέξη «ρεμπέτικο» δεν έχει κυριαρχήσει – στις αρχές του ’70. Με σύγχρονο ήχο και χωρίς ιδιαίτερη ιστορική τεκμηρίωση τα 7 από τα 12 τραγούδια στα «Παλιά μεράκια» έχουν …λάθος στοιχεία! Ωστόσο, η απόδοση του Κόκοτα στο υλικό είναι απολύτως προσωπική και ξεχωριστή. Κάποια από αυτά τα τραγούδια, συνδέθηκαν από τότε με τη φωνή του, ενώ κάποια δεν γνώρισαν άλλες νεότερες εκτελέσεις. Είναι δυο σοβαρές αφορμές για να επαναφέρουμε στα ακούσματά μας αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο υλικό.

Πάντα με την πεποίθηση και με τον στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ (1) : Η τελευταία φορά που ο Κόκοτας θα ηχογραφήσει παλιά λαϊκά είναι το 2003, όταν θα κάνει δύο ψηφιακούς δίσκους ξανατραγουδώντας κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του Τσιτσάνη και του Μητσάκη.
ΣΗΜ(2) : Την εικόνα της ανάρτησης διαμόρφωσε για μας ο Petros Paraschis.

σχετικα ondemand