Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια : Τα τραγούδια του Αντώνη Βαρδή μέσα από τα χρόνια (α΄ μέρος) | 07.09.2022

«ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ …2022»

Παρατηρώντας τα τραγούδια του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΡΔΗ μέσα από τα χρόνια… Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 και Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου,  9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα.  

Σήμερα  Τετάρτη το πρώτο μέρος μιας επιλογής από τραγούδια του Αντώνη Βαρδή μέσα από τα χρόνια.
Νεώτερες εκτελέσεις στα 8 χρόνια που εκείνος λείπει, αλλά και τραγούδια από τις τρείς δεκαετίες που υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός στην δισκογραφία. Ως συνθέτης, τραγουδιστής αλλά και ως μουσικός, ενορχηστρωτής και παραγωγός στη δισκογραφία. Δεν ξέρω αν σε λίγες αράδες περιγράφεται η διαδρομή του. Παιδί – θαύμα, «λαϊκός χορευτής» στο πάλκο του Γιάννη Παπαϊωάννου στις Τζιτζιφιές, στα χρόνια του ’50. Μέλος ποπ συγκροτημάτων στα χρόνια του ’60. Περιζήτητος κιθαρίστας στις ορχήστρες του Δήμου Μούτση, του Μάνου Λοΐζου αλλά και του Γιώργου Νταλάρα στη δισκογραφία αλλά και στις μπουάτ της Πλάκας του ’70.
Συνθέτης και τραγουδιστής που κινήθηκε με άνεση ανάμεσα στο λαϊκό τραγούδι και τον σύγχρονο ήχο, από τα χρόνια του ’80 και μετά. Τραγούδια του είπαν ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Πάριος, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Γλυκερία  αλλά κάποιες στιγμές και ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Μανώλης Αγγελόπουλος καθώς  και  αρκετοί από τις νεώτερες γενιές τόσο των τραγουδοποιών ( Κατσιμίχα, Μαχαιρίτσας ) όσο και των τραγουδιστών νυχτερινών κέντρων (Τερζής, Ρέμος, Γονίδης, Θεοδωρίδου, Ασλανίδου, Βέρτης ).
Λίγες φορές στην δισκογραφία, ίσως περισσότερες ζωντανά διάλεξε να τραγουδήσει ο ίδιος τραγούδια άλλων δημιουργών.
Στις τρεις εκπομπές σταχυολογούμε απ’ όλα αυτά, με τη διάθεση και να θυμηθούμε την ιστορία αλλά και να δούμε το υλικό του στο σήμερα. Κι ανάμεσα, κάνουμε κάποιες σκέψεις για την πορεία των τραγουδιών στο χρόνο ή διαβάζουμε αποσπάσματα από συνομιλίες μαζί του.
Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Η φωτογραφία από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε να συζητάμε τη διαδρομή του στο μικρόφωνο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 9 Ιουνίου 2008.

σχετικα ondemand