Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια : Ο Πουλόπουλος τραγουδά Θεοδωράκη (α΄ μέρος) | 02.09.2022

Ο Γιάννης Πουλόπουλος τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη: Η «ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ», η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ Α και Β», πρώτες, δεύτερες και παράλληλες ηχογραφήσεις. 1963 – 1982.

Στα πλαίσια του ολοήμερου αφιερώματος στον Μίκη Θεοδωράκη σήμερα Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, 9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και την εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα, μεταδίδεται η πρώτη από τις τρεις εκπομπές για τη συνεργασία Πουλόπουλου – Θεοδωράκη.

Το μουσικό αποτέλεσμα αλλά και το παρασκήνιο μιας σχετικά άγνωστης συνεργασίας… Ο Μίκης Θεοδωράκης άκουσε για πρώτη φορά τον νεαρό Γιάννη Πουλόπουλο σε μια ακρόαση της «Κολούμπια» για νέους τραγουδιστές και τον πήρε στην παράσταση της «Γειτονιάς των αγγέλων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη με την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο. Έτσι, ηχογράφησε μαζί του το «Στρώσε το στρώμα σου για δυό», «Το ψωμί είναι στο τραπέζι» και το «Και δόξα τω Θεώ» αλλά και κάποια τραγούδια της «Πολιτείας Β». Τελικά βέβαια, τα τραγούδια αυτά ηχογραφήθηκαν και με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Ο Γιάννης Πουλόπουλος άλλαξε δισκογραφική στέγη αλλά συνέχισε να ηχογραφεί Θεοδωράκη. Σε δεύτερη εκτέλεση πλέον, αλλά σε πολλές περιπτώσεις με τη συνεργασία των μουσικών του συνθέτη. Παράλληλα, συμμετέχει πάντα σε συναυλίες του. Ως τα 1966, όταν την τελευταία στιγμή αποφασίζει να μην ακολουθήσει το Μίκη σε συναυλίες στην Μόσχα. Τον αντικαθιστά τότε ο Αντώνης Καλογιάννης κι εκείνος αρχίζει τη διαδρομή που όλοι ξέρουμε, με τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού, του Μίμη Πλέσσα και πολλών άλλων που τον καθιέρωσαν.

Το 1974 θα βγει ένας μεγάλος δίσκος βινυλίου όπου «Ο Πουλόπουλος τραγουδά Θεοδωράκη» – με τις ηχογραφήσεις της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και δύο νεώτερες. Και το 1982 ο Πουλόπουλος θα ηχογραφήσει για τελευταία φορά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη – με επιμέλεια του Γιάννη Σπανού. Ανάμεσα, σ’ αυτά και το «παράπονο» ( «Τι θέλεις απ’ τα νιάτα μου» ) με το οποίο είχε περάσει ακρόαση στα νεανικά του χρόνια…

Στις τρεις εκπομπές, ακούμε όλες τις ηχογραφήσεις του Γιάννη Πουλόπουλου σε τραγούδια Θεοδωράκη για την δισκογραφία, διαβάζουμε αφηγήσεις που έχουν να κάνουν με την συνεργασία και διαλέγουμε παράλληλες ηχογραφήσεις που σκιαγραφούν την εποχή. Μαζί μ’ αυτά, ακούμε κι ένα ζωντανό ηχητικό ντοκουμέντο από την τελευταία συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που συμμετέχει ο Γιάννης Πουλόπουλος. Είναι το 1966, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Στην πρώτη φωτογραφία, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ελένη Ροδά, ο Λάκης Καρνέζης, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Διδίλης στο αεροδρόμιο, ταξιδεύοντας για συναυλίες στην Κύπρο. Στις δυό επόμενες, τα εξώφυλλα του μικρού δίσκου του ’65 και του μεγάλου δίσκου του ’74.

σχετικα ondemand