Πρέπει να Ξέρεις Μηχανή να Κόψεις Μαύρα Μάτια Γιώργος Τσάμπρας
0:00
0:00 LIVE
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  103,7 – 102,9
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103,7 – 102,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 221 210 6013168-9 (Studio), 210 6075985 (Γραμματεία – Κοινό) deftero@ert.gr

Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια : Επιλογές με αφορμή τον Γιάννη Διονυσίου | 28.07.2022

«Πώς να πετάξεις με μια σφαίρα καρφωμένη στο φτερό;»

Επιλογές και «τρόποι» με αφορμή  τον Γιάννη Διονυσίου, την ομάδα του και μια συναυλία.  

Πέμπτη 28/7,  9 με 10 το βράδυ, στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στην εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα.

Χτες το βράδυ, μετά το τέλος μιας συναυλίας στα Λιπάσματα, στη Δραπετσώνα, με πλησιάζει ακροατής με παιδικό ενθουσιασμό μού κάνει μια από τις πιο αφοπλιστικές περιγραφές συναυλίας που θυμάμαι. Προσπαθώ να την «αναπαραστήσω» :   

« Έχω δει όλους τους γνωστούς τραγουδιστές που ήρθαν εδώ. Απόψε βγήκα για περπάτημα, δεν τον ήξερα τον τραγουδιστή. Πλησίασα όμως… Τον άκουσα να τραγουδάει τραγούδια του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση, του Αγγελόπουλου… Δεν ήξερα τι να πω! Ένα … «Yessir!» μού ερχόταν. Να χαιρετήσω στρατιωτικά και να υποκλιθώ! Άρχισα να παίρνω τηλέφωνο τους φίλους μου και κάνω …live μετάδοση. Όλοι με ρωτούσαν ποιος είναι αυτός;  Ήρθα να περπατήσω ένα τέταρτο μισή ώρα και έμεινα σ’ όλη τη συναυλία. Κι έχασα και τον Ολυμπιακό. Χαλάλι!».  

Η περιγραφή αφορούσε τη χθεσινοβραδινή συναυλία του Γιάννη Διονυσίου στα Λιπάσματα.

Με πέντε μουσικούς κι ένα ρεπερτόριο που ξεκινούσε  από  το «Χορό του μεσημεριού» του Μάνου Χατζιδάκι, περνούσε σε καινούργια τραγούδια που έχει πει ο ίδιος ο Γιάννης Διονυσίου στον πρώτο του δίσκο, την «πρώτη του βόλτα», με στίχους του Κώστα Φασουλά και μουσικές διαφόρων νεώτερων δημιουργών. Παράλληλα και ανάμεσα, ανοιγόταν  στο «Μανάκι» και  την «Ελενάρα» του Αντώνη Νταλγκά από την ανώνυμη σμυρναίικη παράδοση, σε 9 τραγούδια από τη δισκογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη, σε τραγούδια του Βαγγέλη και του Βασίλη Κορακάκη… Στεκόταν  σε τραγούδια που έχουν πρωτοπεί ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης αλλά και ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μητροπάνος και με μια ιδιαίτερη στάση στον Άκη Πάνου, τέλειωνε με την «Όμορφη πόλη» του Μίκη και του Γιάννη Θεοδωράκη. Ζήλεψα και τις ερμηνείες και τα παιξίματα της ομάδας των μουσικών και τη ροή των τραγουδιών. Αλλά παράλληλα, υποσχέθηκα και στον άνθρωπο  που μού είπε τα παραπάνω να του γνωρίσω κάπως καλλίτερα το Γιάννη Διονυσίου μέσω δισκογραφίας  αλλά ταυτόχρονα να σταθώ στις πρώτες εκτελέσεις κάποιων από τα τραγούδια που έπαιξαν. Με τη σιγουριά ότι και τα δυό θα αφορούσαν περισσότερους.

Και πάντα με την πεποίθηση και με στόχο ότι «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια».

ΣΗΜ : Ο υπότιτλος της εκπομπής με αφετηρία το ρεφραίν του τραγουδιού «Στο φτερό». Στίχοι : Κώστα Φασουλά ( με αφιέρωση στον Αλκη Αλκαίο ).  Μουσική: Νίκου Χρηστίδη. Από τον δίσκο του Γιάννη Διονυσίου «Πρώτη βόλτα».   

ΣΗΜ (2 ) : Οι φωτογραφίες από την χθεσινή συναυλία και από το χέρι του γιού μου Ζαχαρίωνα. 

σχετικα ondemand